KNVB ziet geen veiligheidsrisico

amsterdam – - De KNVB maakt zich na de aanslag op de spelersbus van Togo geen zorgen over de veiligheid van Oranje tijdens het WK later dit jaar in Zuid-Afrika. „Ik ga ervan uit dat de veiligheidsmaatregelen dan scherper zullen zijn”, zegt directeur Kesler van de voetbalbond.

Van onze redactie sport

De strijd om de Afrika Cup wordt georganiseerd door de Afrikaanse voetbalfederatie CAF. Kesler heeft meer vertrouwen in de Fifa, de wereldvoetbalbond die voor het WK verantwoordelijk is. „Ik heb met eigen ogen gezien hoe de Fifa zijn zaakjes eind vorig jaar op orde had tijdens het WK voor junioren in Nigeria”, zegt Kesler. „Een WK is echt van een andere orde dan de Afrika Cup.”

Voor het wereldkampioenschap, dat van 11 juni tot 11 juli wordt gehouden, betrekt Oranje zijn basiskamp in Johannesburg. Het hotel is mede gekozen vanwege zijn centrale ligging in een welvarende woonwijk. Bondscoach Van Marwijk zag het als een voordeel dat zijn spelers om verveling tegen te gaan de deur uit kunnen naar nabijgelegen winkelcentra en pleinen.

De aanslag in Angola verandert daar voor de KNVB niets aan. Kesler: „Ik heb begrepen dat de bus van Togo van de afgesproken route was afgeweken. Dat zullen wij niet doen, en daarbij worden we door eindeloze escortes begeleid.” Wel is voor de KNVB onveranderd de supportersstroom naar Zuid-Afrika een punt van zorg. „Wie erheen gaat moet goed oppassen, onder meer bij de keuze voor vervoer en accommodatie”, zegt Kesler.

Ook directeur Jordaan van het organisatiecomité van het WK betoogde dat het geweld in Angola los moet worden gezien van zijn toernooi. „De wereld zal begrijpen dat elk land zijn eigen verantwoordelijkheid heeft”, sprak hij. „Als er een bom valt in Spanje heeft dat ook geen consequenties voor de Olympische Spelen in Londen. Dit is een zaak voor Angola, niet voor Zuid-Afrika.”

Fifa-voorzitter Blatter vroeg om opheldering bij de CAF. De Afrikaanse federatie plaatste zelf al vraagtekens bij de keuze van Togo voor busvervoer. „Onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig”, aldus een woordvoerder van de CAF.

„Dit bevestigt helaas het beeld dat Europa van Afrika heeft”, zei de Nederlandse bondscoach Nooij van Mozambique. Zijn land, dat morgen de eerste wedstrijd speelt tegen Benin, heeft niet overwogen zich terug te trekken voor het toernooi. Nooij: „Natuurlijk is het triest en tragisch wat daar is gebeurd, maar we leven in Afrika. De spelers gaan daar met de Afrikaanse mentaliteit mee om. En als bij de Formule 1 een coureur in de kwalificatie crasht, melden de andere rijders zich toch ook niet af voor de race?”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden