KNVB: voetbalwereld is aangewezen op solidariteit

Solidariteit in de voetbalgemeenschap is een contradictio in terminis. PSV, Ajax en Feyenoord willen de nationale competitie verlaten, als hun Euro League van de grond komt. Ze willen de achtergelaten Nederlandse clubs wel een financiële compensatie bieden, hebben ze aangekondigd. Maar wie dan aan grote bedragen denkt, is naïef.

En wat te denken van solidariteit tussen alle voetbalclubs van de wereld? Tussen, om nu maar even in Europa te blijven, Manchester United en RKC Waalwijk, tussen Barcelona en Sint-Truiden, AC Milan en Energie Cottbus? Onvoorstelbaar, toch?

Het Nederlandse voetbal is erop aangewezen, zo viel gisteren te beluisteren op het bondsbureau van de KNVB in Zeist. Aan het woord waren Henk Kesler, voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal, zijn penningmeester Gerard Bouwer en Arie van Eijden, directeur betaald voetbal. (Van Eijden sprak zijn laatste woorden in die functie. Per 1 oktober wordt hij directeur bij Ajax. Bij de KNVB wordt hij opgevolgd door Kesler.)

Hun boodschap: wereldwijde afspraken tussen clubs, onder de vlag van de Fifa, zijn noodzakelijk om bedreigende ontwikkelingen (althans, vanuit Nederlands perspectief) tegen te gaan.

Onlangs drong de Europese Commissie (EC) ook voor het voetbal aan op vrij verkeer van werknemers, zoals dat overal in de EU is gegarandeerd. Dat zou betekenen dat het systeem van afkoopsommen zou moeten worden afgeschaft. Na het Bosman-arrest van 1995, de beoogde afschaffing van het transfersysteem, mogen clubs voor spelers met een doorlopend contract vragen wat ze willen. Dat leidt soms tot exorbitante afkoopsommen (135 miljoen gulden voor de Portugees Figo is de klapper). Die zijn de EC een doorn in het oog. De Commissie wil, in de woorden van Kesler, de 'ongelijkheid tussen clubs' verminderen. Real Madrid kocht Figo ondanks een schuld van 600 miljoen gulden. Zoiets kan en mag PSV zich hier niet in het hoofd halen.

Die grief delen de KNVB-bestuurders uiteraard met de EC, andere politieke inzichten niet. In enige vorm moet het systeem van afkoopsommen behouden blijven, vinden ze. Gebeurt dat niet, dan voorziet Kesler een 'verdere uitstroom van spelers en afkalving van de kwaliteit van het voetbal in Nederland'.

Penningmeester Bouwer zette dat doemscenario kracht bij. Hij vertelde dat in het seizoen '98-'99 door de eredivisieclubs zonder de afkoopsommen een totaal verlies van 103 miljoen gulden zou zijn geleden. Doordat ze 80 miljoen aan afkoopsommen incasseerden, bleef het verlies 'beperkt' tot 23 miljoen.

Slechte bedrijfsvoering, zou je zeggen: bijstellen en saneren. Maar in het voetbal gelden andere wetten, heet het dan. Daar stappen bondsbestuurders met deze beschamende cijfers naar Eurocommissaris Monti (mededinging). Kijkt u maar: het/ons voetbal kan niet zonder afkoopsommen.

Aangezet door de Nederlandse lobby, broedt een werkgroep van de Fifa op tegenvoorstellen. Er wordt aan gedacht om de afkoopsom te laten bepalen door de restwaarde van het contract (salaris maal het aantal jaren dat de speler nog onder contract staat). Ook wil men de 'jeugdopleidingen beschermen'. Voor jonge spelers zou de nieuwe club opleidingskosten moeten betalen.

Eind oktober moet het Fifa-rapport bij Monti zijn. Van Eijden proeft de intentie om gezamenlijk oplossingen te vinden. ,,Als Albert Heijn de Spar opkoopt wordt de winkel groter, maar dit is anders. Ook de grote clubs in de grote landen beseffen dat ze tegenstanders nodig hebben.''

Zou het werkelijk zo zijn? Bouwer laakte de regeling dat AC Milan vorig seizoen in één ronde Champions League meer miljoenen ontving dan Feyenoord in twee. Dat is gebaseerd op de grotere tv-markt in Italië. Zou Milan-voorzitter Berlusconi, tevens eigenaar van een tv-consortium, zo solidair zijn om van die constructie af te zien?

,,Het probleem is dat solidariteit vaak slechts met de mond wordt beleden'', erkende Van Eijden. Dat is de zorg voor opvolger Kesler, die gisteren al een moment van twijfel kende. ,,We kunnen niet zeggen dat de zaak er rooskleurig uitziet. De Europese Commissie luistert, meer niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden