KNVB: Respect-discussie draait niet om niveau scheidsrechters

Bond corrigeert beeld dat speler niets meer mag zeggen

VAN ONZE REDACTIE SPORT

Volgens de KNVB is er in de roep om meer respect in het voetbal te veel nadruk gelegd op de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage. Vertegenwoordigers van de voetbalbond, Eredivisie, Eerste Divisie, spelersraad, coaches betaald voetbal en scheidsrechters kwamen gisterochtend in Zeist bijeen om te benadrukken dat het niveau van scheidsrechters niet verward moet worden met het handvest betaald voetbal. Die richtlijn werd na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen opgerakeld om meer respect op het voetbalveld te creëren.

De KNVB ontving de laatste tijd veel klachten uit de voetbalwereld. Trainers en spelers beschuldigden de bond ervan dat deze doorsloeg in de respectcampagne. Volgens Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, hebben deze klachten niets te maken met het handvest. "De discussie over respect vermengde zich met kritiek op scheidsrechters, die verwarring wilden we uit de wereld hebben", aldus Van Oostveen.

De bondsdirecteur stelt dat ten onrechte het beeld is ontstaan dat spelers en coaches niets meer mogen zeggen tijdens een wedstrijd. "Trainers en aanvoerders mogen functioneel commentaar leveren, maar dat is iets anders dan de arbitrage in diskrediet brengen. Het gaat ook niet specifiek om een gele of rode kaart, het gaat om het gedrag erna. We willen geen wapperende trainers aan de zijlijn of Erik Pieters die een ruit inslaat", zegt Van Oostveen.

De directeur betaald voetbal verbaasde zich de voorbije weken over de ontstane ophef. Van Oostveen: "Het handvest bevestigt slechts bestaande regels, we hebben deze alleen nog eens aangehaald omdat we willen dat iedereen zich normaal gedraagt. Daar draait de respectcampagne om. Toch is zelfreflectie altijd goed, ik denk dat het voor iedereen nu duidelijk is. Alle partijen hebben de afspraken bevestigd, zij moeten dit communiceren naar hun achterban."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden