KNVB maakt zich zorgen over gevolgen tussenarrest

AMSTERDAM - De televisierechten op voetbalwedstrijden komen in principe toe aan de thuisspelende club, en niet aan de KNVB. De reglementen en statuten van de voetbalbond bieden onvoldoende basis om de clubs deze rechten te ontnemen. Dit heeft het Amsterdamse gerechtshof gisteren gezegd in een tussentijdse uitspraak in de hoger-beroepszaak van Feyenoord tegen de KNVB.

ARJEN VAN DER ZIEL

De voorzittende raadsheer van het gerechtshof, mr. J. Willems, voegde eraan toe dat het tussenarrest van het hof niet betekent dat Feyenoord de procedure uiteindelijk zal winnen. “Niet is uitgesloten dat de belangen van de KNVB in deze zaak toch zwaarder wegen dan die van Feyenoord”, aldus Willems. “De KNVB heeft immers aangevoerd dat voor hem tegenover zijn contractpartner (Sport 7 - red.) een enorme schade dreigt als de door Feyenoord gevraagde voorziening wordt getroffen, terwijl er ook andere wegen openstaan om Feyenoord tegemoet te komen.” Het hof wil meer informatie over de belangen van Feyenoord en de KNVB.

Willems zei dat het hof uiteindelijk tot dezelfde beslissing zou kunnen komen als de president van de Utrechtse rechtbank, zij het met een andere motivering. In maart van dit jaar voor de Utrechtse president kwam de KNVB als winnaar uit de strijd.

Willems kondigde aan dat de zaak weer dient op 20 december. “Een periode van bezinning is wenselijk.” Hij riep Feyenoord en de KNVB op onderling tot een vergelijk te komen.

De directeur van de KNVB, Peter Vogelzang, reageerde teleurgesteld. “We moeten de tekst van het arrest nog bestuderen, maar dit kan zeer ingrijpende consequenties hebben. Als alle clubs zelf gaan contracteren, zou een enorme chaos kunnen ontstaan. De solidariteit in het betaalde voetbal komt in gevaar. Andere clubs kunnen hier fors nadeel van ondervinden.”

Nicole Edelenbos, algemeen directeur van Feyenoord, noemde dat “grote onzin”. “Tot dit seizoen onderhandelden we altijd zélf over live-uitzendingen van thuiswedstrijden. Het was toen toch ook geen chaos?” De solidariteit hoeft niet in gevaar te komen, volgens haar. “Vroeger ging een deel van opbrengst ook naar de andere clubs. Dat was nooit een probleem.”

Feyenoord wil de tv-rechten op zijn thuiswedstrijden zelf verkopen. De club wil bovendien geen live-uitzendingen als de Kuip niet is uitverkocht. “Wij willen baas in eigen huis blijven”, zei voorzitter Jorien van den Herik twee weken geleden tijdens de behandeling van de hoger-beroepszaak.

Vogelzang kwam toen, in antwoord op vragen van Willems, met de verrassende mededeling dat clubs live-verslagen nog steeds kunnen verbieden als hun stadion niet “nagenoeg uitverkocht” is. Net als vroeger, toen de NOS af en toe een wedstrijd rechtstreeks uitzond.

De abonnee-zender Filmnet/Supersport heeft aangekondigd dat hij Feyenoord-NAC komende dinsdag live zal uitzenden. Filmnet/Supersport heeft een sublicentie gekocht van Sport 7. Edelenbos: “Die uitzending gaat dus niet door. We hebben nog nauwelijks een kaart verkocht.”

Irritatie

Sport 7 adverteert zelf al weken met een rechtstreeks verslag van de klassieker Feyenoord-Ajax op 24 november. Tot grote irritatie van Feyenoord. Edelenbos: “De kaartverkoop blijft ver achter bij andere jaren. Dat heeft alles te maken met die aankondigingen van Sport 7.” Ze heeft een schadeclaim neergelegd bij de sportzender.

Feyenoord dreigt de cameraploegen van Sport 7 en Filmnet/Supersport niet toe te laten tot de Kuip voor het maken van rechtstreekse uitzendingen. De club heeft beide tv-kanalen er in een brief op gewezen dat over die toegang nog geen afspraken zijn gemaakt.

De KNVB spande daarop een kort geding aan aan tegen Feyenoord. De club moest zich houden aan het tv-contract met Sport 7 en mocht de cameraploegen onder geen beding de toegang tot het stadion ontzeggen, stelde de voetbalbond. De zaak zou maandag, een dag voor de wedstrijd tegen NAC, dienen voor de rechtbank in Rotterdam.

Gisteren, na het tussenarrest van het Amsterdamse hof, heeft de KNVB dit kort geding ingetrokken. Volgens Arie van Eijden, marketingmanager van de voetbalbond, zou doorzetten van de procedure “geen enkele zin” hebben. Het bestuur van de KNVB komt vandaag in spoedzitting bijeen.

Het is onduidelijk wie het duel Feyenoord-Ajax over twee weken uitzendt en of de wedstrijd live te zien zal zijn. Edelenbos: “Strikt genomen zijn de tv-rechten op die wedstrijd van ons en kunnen we ze dus zelf gaan exploiteren. Maar dat is theorie. Het bestuur van Feyenoord moet zich nu eerst op de ontstane situatie beraden.”

Sport 7 weigerde ieder commentaar “omdat de zaak nog onder de rechter is”, aldus woordvoerder Tim Boersma. “De zaak komt op 20 december weer voor de rechter. Tot die tijd blijft het gissen.” Volgens Boersma heeft Sport 7 “slechts zeer indirect” met de zaak te maken. “Het is een kwestie tussen Feyenoord en de KNVB. Wie weet komen ze er dit weekeinde uit en wordt die wedstrijd tegen NAC dinsdag gewoon uitgezonden. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden