KNVB hard over FC Twente

Directeur Van Oostveen ziet 'vuiltjes uit het verleden die ontzettend lastig zijn op te lossen'

De kans lijkt niet groot dat FC Twente volgend seizoen nog betaald voetbal speelt. In ongekend pessimistische bewoordingen liet KNVB-directeur Bert van Oostveen zich gisteren uit over de mogelijkheid om de in financieel zwaar weer verzeilde club nog te redden. "Ik denk dat je Houdini en Hans Klok tegelijkertijd nodig hebt om als Twente hieruit te komen", sprak Van Oostveen onverbloemd tegen de NOS.

De bondsdirecteur zei dat uitgerekend op de dag waarop FC Twente duidelijk wilde maken alles voor een reddingsplan in het werk te willen stellen. Financieel directeur Gerard van den Belt en drie bestuursleden stapten op na het dwingende advies daartoe in het dinsdag gepresenteerde rapport-Knüppe, dat de financiële malaise in Enschede in kaart bracht.

De onderzoekscommisie onder leiding van Ben Knüppe deed aanbevelingen voor een bestuurlijke reorganisatie, die op 1 mei moet zijn doorgevoerd. "Maar ik maak bewust een onderscheid tussen de structuur en de financiële situatie", zei Van Oostveen. "Er ligt een aantal vuiltjes uit het verleden en die zijn ontzettend lastig op te lossen."

Zo ontwricht en berooid hebben oud-voorzitter Joop Munsterman en zijn kompaan Aldo van der Laan de club kennelijk achtergelaten. Zij voerden een steeds meer megalomaan beleid, waarmee ze Twente in 2010 de landstitel bezorgden, maar daarna allengs grotere schulden met onder meer schimmige constructies met investeerders.

Of de huidige bereidwilligheid Twente nog kan helpen, mag gezien Van Oostveens uitspraken worden betwijfeld. Financieel directeur Van den Belt zou in een alternatieve functie kunnen aanblijven. "Hij maakte altijd een betrouwbare en integere indruk op mij. Toch heeft hij, onder zware druk, fouten gemaakt", lichtte interim-directeur Onno Jacobs toe. Van den Belt kwam vorig jaar februari als puinruimer binnen in Enschede, maar verzweeg financiële betalingen rondom de transfer van middenvelder Tadic naar Southampton.

Voorzitter Huub Rakhorst van stichting FC Twente'65 onderschreef de conclusie uit het onderzoek dat de bestuursleden niet meer geloofwaardig zijn. De club moet op zoek naar een nieuwe raad van commissarissen en een tweekoppige directie. Daaronder moet een professioneel managementteam opereren.

"De dubbele pet zal verdwijnen", zei Rakhorst. Hiermee doelde hij op de recente praktijken, waarin Munsterman en Van der Laan geld staken in de club en zelf konden beslissen wat daarmee gebeurde.

Er loopt nog een tweede onderzoek, waarin transfers centraal staan. Twente buigt zich nog niet over de vraag of Munsterman en Van der Laan zijn aan te klagen, vooral omdat er eerst andere zorgen zijn.

Voldoet Twente niet aan de aanbevelingen, dan is het einde verhaal voor de kampioen van bijna zes jaar geleden. De club zou zichzelf graag nog bestuurlijk zuiveren. Maar al bij het begin van dat proces pakten zich in de vorm van Van Oostveens onheilspellende woorden donkere wolken samen boven Enschede.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden