KNVB botst weer met Feyenoord

ZEIST (ANP) - Feyenoord mag zich niet exclusief en onbeperkt houder van de televisierechten van de thuiswedstrijden noemen. De KNVB heeft dit de club geschreven in antwoord op een fax van de Rotterdammers. De voetbalbond heeft het schrijven gestuurd naar alle clubs in het betaald voetbal.

Na het besluit van de Algemene Vergadering Betaald Voetbal dat Ajax, Feyenoord en PSV voor een periode van 2,5 jaar zelf de rechten van de thuisduels mogen verkopen, noemde de Rotterdamse club zich exclusief en onbeperkt houder. Er is volgens de KNVB echter sprake van een samengesteld recht. Feyenoord mag de rechten exploiteren, maar de club moet bij de verkoop volgens de verdeelsleutel van het beleidsplan rekening houden met de bezoekende club, de spelers en de KNVB.

“Feyenoord heeft het besluit van de vergadering op een andere manier geïnterpreteerd”, zei Harm Rozie, woordvoerder van de voetbalbond. “We willen onduidelijkheden echter voorkomen. Als de drie clubs begin januari hun rechten gaan verkopen, moeten ze weten onder welke voorwaarden ze dit kunnen doen.”

Voor de andere 33 clubs gaat de KNVB de televisierechten verhandelen. Volgens de minister van Economische zaken is collectieve verkoop door het besluit horizontale prijsbinding verboden. Rozie: “We hopen ontheffing van het ministerie te krijgen. We hebben hierover inmiddels diverse gesprekken gevoerd. Deze bijeenkomsten gaan we verder uitwerken. Begin januari hopen we duidelijkheid te krijgen. De clubs hebben de KNVB opdracht gegeven de rechten te verkopen. We denken binnen de mededinging een goede constructie te kunnen vinden.” Het verbaast de KNVB overigens dat Feyenoord ondanks de instemming met de exploitatie van de rechten de klachtenprocedure bij het ministerie van Economische zaken wil voortzetten.

De KNVB adviseert clubs voorlopig geen contracten af te sluiten voor uitbating van de rechten van pay-per-view. De bond heeft NAC in een brief laten weten dat er nog geen duidelijkheid bestaat over wie kan beschikken over deze rechten. NAC sloot kortgeleden als eerste betaald-voetbalorganisatie een verbintenis af voor de verkoop van de pay-per-view rechten. De KNVB meent echter dat het in de lijn van de besluitvorming van de algemene vergadering betaald voetbal voor de hand ligt dat de thuisspelende club deze vorm van uitzending van live/integrale wedstrijden zou kunnen uitbaten.

De vergadering moet zich daarnaast nog buigen over de wijze van verdeling van de inkomsten uit pay-per-view, zo stelt de KNVB vast. Bovendien moet er bij verlening van toestemming van pay-per-view uitzending rekening worden gehouden met de belangen van de overige clubs en de sectie amateurvoetbal. De KNVB heeft aan alle clubs een kopie van de brief aan NAC gezonden.

De formatiecommissie in het betaalde voetbal gaat begin januari op zoek naar kandidaten voor een nieuw bestuur. De samenstelling van de commissie is afgerond. In de commissie zitten Pickée (Roda JC), Peek (NAC), Nieuwdorp (Go Ahead) en Sporre (FC Zwolle). Namens de spelersvakbond CSR zal Theo van Seggelen erin plaatsnemen. Voorts stemde Peter Vogelzang, directeur betaald voetbal, toe zitting te nenen. KNVB-voorzitter Jeu Sprengers wordt adviseur. De regiovoorzitters hebben bij Ajax, Feyenoord en PSV het verzoek ingediend één afgevaardigde namens de drie clubs mee te laten praten, of anders Pickée mandaat te verstrekken namens de clubs te laten spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden