KNVB, bestrijd racisme... maar dat doen we al

Het landelijk bureau racismebestrijding vindt dat de KNVB meer kan doen tegen racisme op het voetbalveld. De voetbalbond zegt al vaak op te treden tegen wangedrag.

Jeroen Visser

In 'Je slikt het racisme, of stopt' (de Verdieping, 14 augustus) komen donkere voetballers aan het woord over voetbalracisme in Nederland. Dat levert een schrijnend beeld op van het gebrek aan daadkracht van de KNVB en de clubs om hen tegen racistische uitingen van supporters te beschermen.

In het daaronder geplaatste 'Racisme is allesbehalve op de terugtocht' wordt gereageerd op de rapportage Racisme in Nederland. In dit rapport waarschuwt het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) dat het negatiever wordende opinieklimaat een gevaar is voor de verhoudingen tussen autochtonen en allochtonen in Nederland. Diverse onderzoeken wijzen erop dat de wederzijdse toenadering onder druk staat en dat een aantal vormen van structurele discriminatie hardnekkig is, zoals op de arbeidsmarkt. Verder meldt het LBR dat leden van minderheidsgodsdiensten opvallend onder druk staan.

Het LBR geeft echter ook aan dat bestudering van de geregistreerde cijfers over discriminatie op grond van afkomst of huidskleur op dit moment niet tot de conclusie leidt dat deze vorm van discriminatie in Nederland de laatste jaren toeneemt. Resultaten van wetenschappelijk onderzoek en cijfers over de publieke opinie suggereren eerder een stabilisatie of misschien zelfs lichte afname.

Uit onderzoek van de Landelijk Vereniging van Antidiscriminatiebureaus, het LBR en de KU Nijmegen blijkt dat het aantal door antidiscriminatiebureaus (ADB's) geregistreerde klachten in 2003 ten opzichte van 2002 met 8,6 procent is gedaald, van 3928 in 2002 naar 3589 in 2003. Dit kan samenhangen met een gebrek aan vertrouwen om discriminatie aan de orde te stellen in het huidige maatschappelijk klimaat. De daling komt vooral door een afname van het aantal klachten over 'vijandige bejegening' in de vier grote steden. Het aantal klachten (1578) over 'omstreden behandeling' is in 2003 wel licht gestegen ten opzichte van 2002, met name in de grote steden. Dit laatste is zorgelijk.

Het is onjuist om het bezorgde, maar genuanceerde beeld dat het LBR schetst opzij te schuiven door een marginaal verschijnsel als extreem-rechts en ernstige, vooral lokale problemen met Lonsdale-jongeren voor te stellen als symptomatisch voor de hele Nederlandse samenleving. De door Trouw geciteerde socioloog Van Donselaar versimpelt de zaak onverantwoord. De werkelijkheid is te ingewikkeld om met een zwart-wit visie te doen alsof racistische uitingen van bepaalde voetbalsupporters of duistere websites weergeven wat er in Nederland speelt.

De gevolgen van racistisch geweld en pesterijen zijn kwalijk en er moet zeker aandacht voor zijn in de media. Maar volgens de laatst gepubliceerde cijfers neemt het geweld en de betrokkenheid van extreem-rechts daarbij af. Dat moet ook vermeld worden. Net als dat het aantal gemelde uitingen op internet afnam van 1798 in 2002 naar 1496 in 2003.

Omdat het een relatief kleine groep voetbalsupporters is die zich racistisch uit, is het des te kwalijker dat de KNVB deze groep niet isoleert door hard optreden. De voetbalbond is tot nu toe niet ingegaan op voorstellen van het LBR. Deze supporters krijgen nu veel te veel ruimte om sportieve, persoonlijke en maatschappelijke schade aan te richten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden