'Knut zit alleen in een hoekje'

Knut met op de achtergrond moeder Tosca. (EPA) Beeld EPA
Knut met op de achtergrond moeder Tosca. (EPA)Beeld EPA

Het gaat niet goed met ijsbeer Knut, zo berichten diverse Duitse media. De beroemdste ijsbeer van Duitsland zou door andere beren worden verstoten. Maar volgens Heiner Klös, de verzorger van de beren in de Berlijnse dierentuin, valt het allemaal wel mee. "Als het slecht zou zijn voor Knut, zouden we wel ingrijpen."

van onze internetredactie

De 4-jarige beroemde ijsbeer zou ongelukkig in een hoekje zitten, omdat hij steeds weer geïntimideerd wordt door zijn collega-ijsberen. De drie vrouwtjes waar hij sinds zijn verhuizing naar het grote ijsberenverblijf mee samenwoont: Tosca, Nancy en Katjuscha, zouden het op hem voorzien hebben en hem regelmatig bijten en bedreigen.

Duitse kranten berichten over ‘relatiestress’ bij de ijsbeer en melden dat Knut absoluut geen ‘vrouwenheld’ is. Maar berenverzorger Klös laat tegenover Trouw weten dat deze berichten gerelativeerd moeten worden. “Alle aandacht gaat uit naar Knut, omdat hij nu eenmaal de publiekslieveling is. Als het regent en hij in een hoekje zit, betekent het niet meteen dat hij zielig is.”

Klös weet niet waar de ophef door is ontstaan. Vermoedelijk heeft een door het publiek opgenomen you tube video de geruchtenstroom op gang gebracht. Klös: “Natuurlijk is het wennen voor de ijsberen. Knut zit nog maar zes weken bij de dames-ijsberen in het grote verblijf. Net zoals in elke familie is er af en toe strijd. Dus dan krijgt Knut het ervan langs. Het komt echt wel goed met hem en hij loopt echt geen gevaar.”

Nieuw gezelschap
Sinds het vertrek van Knut’s vader Lars, die is overgeplaatst naar een dierentuin in Wuppertal, is alle hoop gevestigd op Knut om voor ijsberen-kroost te zorgen. Volgend voorjaar zal hij de vrouwtjes moeten dekken, maar voorlopig heeft hij nog geen interesse in de beren in zijn omgeving. Klös heeft er alle vertrouwen in dat Knut op een gegeven moment zijn taak zal vervullen. Bovendien is de Berlijnse dierentuin in Europa op zoek naar nieuw vrouwelijk gezelschap. “We zijn op zoek naar een beer die bij Knut past en hopen haar binnenkort naar Berlijn te kunnen overbrengen.”

Knut werd direct na zijn geboorte in december 2006 verstoten door zijn moeder en grootgebracht door dierenverzorger Thomas Dörflein. Biologen voorspelden toen al dat de ijsbeer gestoord en asociaal gedrag zou ontwikkelen omdat hij niet was opgegroeid in de groep ijsberen. Er was zelfs een rel omdat dierenactivisten het dier liever wilden laten inslapen. Maar het snoezige beertje wist heel Duitsland te vertederen en dus was inslapen geen optie meer.

]]>

Tosca laat haar verstoten zoon niet met rust. (EPA) Beeld EPA
Tosca laat haar verstoten zoon niet met rust. (EPA)Beeld EPA
Alleen op de rots. (AFP) Beeld
Alleen op de rots. (AFP)
(AFP) Beeld
(AFP)
Moeder Tosca houdt haar verstoten kroost nauw in de gaten. Knut is nog steeds bang. (EPA) Beeld EPA
Moeder Tosca houdt haar verstoten kroost nauw in de gaten. Knut is nog steeds bang. (EPA)Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden