Knut lééft in was, brons en plastic

Gisteren vond eindelijk de langverwachte persconferentie plaats die aan alle speculaties over de plotselinge dood van Knut een eind moest maken. Al twee weken rouwen Knut-fans om hun geliefde ijsbeer. Op 19 maart, gadegeslagen door honderden bezoekers, draaide Knut acht pirouettes en viel in het water, waarin hij bewegingloos bleef drijven.

Sindsdien verzamelden zich dagelijks tientallen Knut-fans voor de ingang van de Zoologischer Garten in Berlijn om hun verdriet over de jong gestorvene met elkaar te delen. Geschaard rond de zee van kaarsen, knuffelbeesten en kindertekeningen speculeerden de rouwenden druk over de mogelijke doodsoorzaak.

Was het een beroerte? Een epileptische aanval? Leed Knut onder stress? Was hij slecht verzorgd? Werd hij gepest door de drie oudere ijsbeerdames met wie hij zijn rots moest delen? Is hij vergiftigd? Is hij de verstoting door zijn moeder nooit te boven gekomen? Leed hij nog steeds onder het verlies van zijn verzorger Thomas Dörflein?

De activisten onder de fans verzamelden handtekeningen om te protesteren tegen de plannen om een opgezette Knut in het Museum voor Natuurgeschiedenis tentoon te stellen. Dat is negentiende-eeuws en getuigt volgens hen van gebrek aan piëteit. Knut moet worden gecremeerd, vonden ze, of begraven, het liefst naast zijn surrogaat-moeder Thomas Dörflein.

Psychologen toonden begrip voor de gevoelens van de fans. Voor hen was Knut als een familielid of een partner, zei psycholoog Peter Walschburger. Voor vrouwen voldeed Knut aan het 'kindjesschema': als baby was hij zo hulpeloos dat ze hem graag wilden beschermen. Ook identificeerden velen zich met Knuts krenking door zijn moeder.

Temidden van al die emoties was de persconferentie gisteren een toonbeeld van nuchterheid. Claudia Szentiks van het Leibniz Instituut voor het Onderzoek van Wilde Dieren deelde mee dat Knut leed aan een ontsteking van de hersenen, veroorzaakt door een virus, en vervolgens in het waterbekken is verdronken.

De Zoologischer Garten hoopt dat er nu een eind komt aan de Knut-hysterie. "In Japan zijn meer dan 20.000 mensen gestorven en in Noord-Afrika is het oorlog", zei de directeur. Het Museum voor Natuurgeschiedenis liet weten dat er van het opzetten van Knut geen sprake is. "Zijn vel wordt over een plastic model gedrapeerd."

De fans mogen protesteren wat ze willen, ze zullen Knut in de toekomst nog in vele gedaanten tegenkomen. Het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds in Berlijn overweegt een Knut te laten vervaardigen en meteen een Thomas Dörflein erbij. De Zoologischer Garten wil een Knut in brons bij het bekken plaatsen waarin hij is verdronken. De Amerikaanse kunstenaar Daniel Edwards werkt aan een beeldhouwwerk waarin Knut als engel figureert, gezeten op het hoofd van Kadafi. Wat hij ermee wil uitbeelden, weet hij zelf ook niet, zei hij tegen het weekblad Stern. "Iets van: de engel en de duivel, de toeschouwer moet het zelf maar bedenken."Antoine Verbij

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden