Knuffelstatus redt Volendam niet

Volendam verlaat na één seizoen de eredivisie. Een gelijkspel bij De Graafschap (2-2) kostte de ploeg op de slotdag van de competitie de kop.

Complimenten kreeg Volendam aan de lopende band. Over het frisse voetbal, de ontluikende talenten en de nuchtere beleidsvoering. De club uit het vissersdorp kon in alle hoeken van het land rekenen op sympathie. Op De Vijverberg bleek de knuffelstatus geen wapen tegen degradatie te zijn. Volendam eindigde als laatste in de eredivisie.

In de catacomben van het stadion van De Graafschap toonde voorzitter Kras zich een sportief verliezer. Hij had de verslagen spelersgroep zojuist in de kleedkamer een hart onder de riem gestoken. Zonder een verwijt te maken bedankte de preses iedereen voor een seizoen vol hoogtepunten. Trots verdrong teleurstelling naar de achtergrond.

Pijn deed het wel. Kras constateerde tot zijn genoegen hoe Volendam na de promotie mensen aan zich bond. De kritische achterban verruilde zuur commentaar voor loftuitingen. Lege plekken op de tribune waren in tegenstelling tot vroeger een uitzondering. En het uitvak zat na een stroeve start steevast vol.

„Het zou heel jammer zijn als de interesse in de eerste divisie daalt naar het niveau van vroeger”, stelde Kras. „De mensen moeten achter ons blijven staan.” Over een doemscenario wilde hij niet filosoferen, al zag hij geen florissante toekomst gloren. De beperkte financiële middelen garanderen geen snelle terugkeer op het hoogste niveau.

Volendam werkte dit jaar met een begroting van 5,1 miljoen euro, veruit de laagste van de eredivisie. Na de zomer gaat van dat bedrag twee miljoen af. Daarmee behoort de club een treetje lager lang niet tot de top. Een somber perspectief voor een voorzitter die hoopte een structureel verblijf in de sterkste competitie van Nederland af te dwingen.

Kras lachte als een boer met kiespijn, toen hij de cijfers over zijn lippen liet rollen. Zijn 54ste verjaardag mocht niet lijden onder sportieve tegenslag. „Een groot feest wordt het zeker”, sprak de ondernemer zichzelf moed in. „Ik blaas niets af.” Zijn vrouw kon haar emoties minder goed de baas. Binnen gehoorsafstand vervloekte ze Feyenoord, dat bij winst op Roda JC haar club voor directe degradatie had behoed.

Mevrouw Kras was niet de enige supporter die gistermiddag rekende op goed nieuws uit De Kuip. Ruim zeshonderd mee gereisde fans zaten ruim voor aanvang joelend in een hoek van De Vijverberg. Een spandoek met het logo van Feyenoord erop gaf de stemming goed weer. De Rotterdammers zouden Roda wel even naar de eerste divisie sturen.

Twee talismannen sterkten hun vertrouwen. Volkszanger Jan Smit, op de voet gevolgd door camera’s van het programma ’De Palingsoap’, inspireerde spits Tuyp vorig jaar met een weddenschap tot het scoren van 26 goals in de eerste divisie. De Volendammers zagen in zijn aanwezigheid in Doetinchem daarom een teken van voorspoed.

Buiten Smit geloofde het publiek in de kracht van aanvaller Platje. De 20-jarige speler redde de club als invaller menigmaal uit een benarde positie. Met zijn gedrongen lichaam, helblauwe ogen en sprieterig haar heeft hij iets weg van een stripheld. Een stuk canvas waarop Platje met stift was nagetekend, versterkte dit imago.

Toen hij na de rust zijn trainingspak uittrok en de plek van Meijers innam, keken de toeschouwers elkaar hoopvol aan. Platje stelde hen niet teleur. Met twee gave passes op Sheotahul en Tuyp boog hij eigenhandig een 1-0 achterstand om in Volendams voordeel. De ongunstige tussenstand in Rotterdam deerde niemand meer.

De pret hield geen stand. Op de magie van Platje volgde een schlemielige actie. Als Jaap van FC Knudde in zijn beste dagen trapte Koning een doorgeschoten bal hard langs doelman Verhoeven (2-2). Het onfortuinlijke moment zorgde voor ontnuchtering. Bij een gelijkspel degradeerde niet De Graafschap maar Volendam.

Dit besef zorgde voor een transformatie. De juichende menigte, uitgedost in de karakteristieke oranje shirts, werd muisstil. Mannen in het bezit van radiootjes duwden dopjes met de wijsvinger stevig in hun oorschelp. Omstanders keken hen bijna smekend aan, in de hoop een positief signaal op te vangen. Het was tevergeefs. De Graafschap handhaafde zich ten koste van Volendam.

Druppelsgewijs zochten de spelers de bus op. Alleen Koning liet lang op zich wachten. Lijkbleek sjokte hij als laatste richting het parkeerterrein. Hoewel zijn collega’s hem bemoedigend hadden toegesproken, spookte het bewuste moment continu door zijn gedachten. Het voelde alsof hij in een onmetelijke afgrond viel. De realiteit wilde hij ontwijken door de terugreis uit te stellen. Koning, in het bezit van een aflopend contract, vreesde de verwijtende blikken van ploeggenoten. „Dit wordt geen polonaise”, zei hij zacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden