Knuffels en een  gedicht voor Baby Sloterplas

uitvaart | reportage | Het jongetje dat in juni dood werd gevonden in Amsterdam is begraven.

Zijn grafkistje is van wit riet en zo licht dat de uitvaartleidster het zó optilt. Er zit een knuffelhond bovenop.

Die krijgt al gauw gezelschap van beren, een ezeltje en veel bloemen in de kapel van begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam.

Meer dan tachtig mensen namen daar gisteren afscheid van het pasgeboren jongetje dat in juni dood werd gevonden bij de Sloterplas. Onder hen zijn opvallend veel politiemensen. Eén agent draagt een mandje met gipskruid en witte rozen.

Het was "een onderzoek dat werd overschaduwd door tranen", vertelt forensisch specialist Judith in haar speech. (De politie geeft haar achternaam niet prijs.) Zij onderzocht op woensdag 8 juni de plaats delict aan de oever van de plas. "Er lag een tasje in het gras. Stiekem hoopte ik dat je een pop was. Of, wat vaker voorkomt, een nestje puppies of kittens."

Deze zaak is anders dan anders, zegt ook Ton Uiterwijk, die het politieonderzoek naar de dood van het jongetje leidt. Doorgaans houdt zijn team zich bezig met zware misdaadzaken, terwijl deze naamloze baby "een exponent van onschuld is".

Uiterwijk vermoedt neonaticide (kinderdoding): een moeder die uit wanhoop haar baby ombracht. "Een moeder doet dit niet met haar kindje. Dan ben je in nood." Hij hoopt vurig dat zij ook naar de begrafenis komt, waaraan de Amsterdamse politie niet voor niets veel ruchtbaarheid heeft gegeven. "Ik hoop dat ze me aanspreekt. Of iemand uit haar omgeving. Deze vrouw heeft hulp nodig."

Maar de onbekende moeder, die van mediterrane afkomst moet zijn, meldt zich niet op de begraafplaats met de statige bomen uit de negentiende eeuw. Wel betrokken buurtbewoners, zoals schrijfster Vonne van der Meer die samen met haar man Willem Jan Otten aan de Sloterplas woont. "Wij verwachten over twee maanden ons eerste kleinkind, wij zijn erg met geboorte bezig. Ik moet wel denken aan zo'n moeder."

Ook Fatima Bahida (65) is gekomen om 'dat kleine zieletje' eer te bewijzen. "Het mag niet, zoiets. Deze baby is een engeltje. Geen vuil." Haar dochter Hiba (29) gaat straks voor hem bidden, ze knoopt haar hoofddoek alvast om. "Zo toon ik rouw en respect."

In de kapel leest stadsdichter Frank Starik een gedicht voor dat hij speciaal voor het jongetje schreef: "Zo jong, zo jong: je kreeg een luier van de Lidl om / een rompertje van de Primark aan en dat was dat / In een oranje tas gestopt en weggebracht."

Starik noemt hem een 'lieve, kleine, vergeefse ziel', door geen van de aanwezigen gekend of liefgehad. "In je onbestaan. In je nietleven."

Daarna trekt de rouwstoet over het grind naar het kinderstraatje van Sint Barbara, waarin al twee naamloze kinderen liggen. En nu ook 'Baby Sloterplas'.

recherche volgt het spoor naar primark

Als een babylijkje niet in huis maar buiten wordt gevonden, is de kans klein dat de zaak wordt opgelost, weet Ton Uiterwijk van de Amsterdamse recherche. "Daarom hebben wij ons erin vast gebeten. Wij gaan de trend breken." Hoopvol is hij over een lopend onderzoek bij de Primark. Het jongetje droeg een rompertje en lag in een sporttas bovenop een sjaal van die winkel. "Ze proberen nu uit te zoeken wie die heeft gekocht." Daarnaast loopt er een DNA-onderzoek met haren die in de sporttas zijn gevonden. Uiterwijk wil ook graag een verwantschapsonderzoek doen, om te kijken of zijn DNA matcht met iemand in hun databank. "Dan is onze hoop dat hij een crimineel familielid heeft."

De eenzame dode krijgt een dichter

Normaal is zijn publiek veel kleiner, zegt Frank Starik, stadsdichter van Amsterdam. De goed bezochte begrafenis van 'Baby Slotervaart' was zijn 207de 'eenzame uitvaart'.

Zo'n uitvaart van een naamloze dode wordt betaald door de gemeente en doorgaans door weinigen bijgewoond.

Sinds eind 2002 zorgt Starik ervoor dat een 'dichter van dienst' zich in de overledene verdiept en een gedicht voor hem schrijft, 'dat minimale gebaar van liefde, van beschaving'. Dichters als Menno Wigman, Anneke Brassinga, Maria Barnas en Erik Jan Harmens doen mee aan dit initiatief.

Het idee om eenzame doden met poëzie te begeleiden is van de Groninger Bart F.M. Droog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden