Knuffelpaus: geneigd tot knuffelen én voorwerp van vertroeteling

Taalvragen van lezers:

602 Een knuffelkont is iemand die graag knuffelt; een knuffeldier ondergaat deze bejegening. Tot welke categorie behoort de knuffelpaus van Trouw?

Vermoedelijk tot beide. Het artikel verwees naar Franciscus' omhelzingen en verhief ze zelfs tot theologie. Zo bezien ontpopte hij zich als knuffeláár. Tegelijkertijd wekte de schrijfster de indruk dat katholieken Franciscus lijfelijk wilden vertroetelen. Daarmee rangschikte ze hem onder de (hogere) knuffeldieren. Tussen haakjes: in beestvorm vertonen die een enorme variatie; te koop zijn zelfs knuffelkrokodillen en -spinnen. Menselijke knuffelsterren zijn schaarser. Plasterk is knuffelminister van de journalistiek genoemd en Obama linkse knuffelpresident. De dubbele betekenis van 'vertroetelbare knuffelaar' lijkt voorbehouden aan deze paus.

603 Lezers van de sportpagina's werden onlangs getrakteerd op een broertje (van zwemster Cate Campbell) die spastisch is. Inzenders hopen dat dit een eenmalig voorbeeld blijft van de onder ongeletterden veldwinnende neiging het betrekkelijk voornaamwoord dat af te danken.

604 Kon de kop 'Betuweroute wordt vervolgd' (Trouw, onlangs) de toets der taalkundige kritiek doorstaan?

In taalkundig opzicht is er met de dubbele betekenis van vervolgd ('voortgezet' en 'voor de rechter gebracht') niets mis. Goed, ze zette lezers misschien even op het verkeerde spoor. Maar dat was hopelijk voor de meesten een welkom verrassinkje en alleen een teleurstelling voor wie de herrie van de Betuwelijn moeten verduren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden