Knuffelen met koeien blijkt goed voor mens én dier

(TROUW)

Dieren knuffelen heeft niet alleen een kalmerende uitwerking op de mens. Ook koeien, blijkt nu, hebben baat bij een klopje, aai, kriebel, of een vriendelijke opmerking. Behalve dat het het geluk van de koe vergroot, loont de knuffelroutine ook vanuit bedrijfstechnisch oogpunt. Geliefkoosde koeien groeien sneller en geven meer melk dan hun niet-geliefkoosde soortgenoten, concluderen wetenschappers van de Universiteit Diergeneeskunde van Wenen. Hun studie is verschenen in het tijdschrift Applied Animal Behaviour Science.

Weense diergeneeskundigen volgden een aantal maanden 104 Oost-Duitse Holsteinkalveren. De helft van de kalveren werd vlak na de geboorte dagelijks drie minuten geaaid en toegesproken, de andere helft moest het zonder doen. Na een maand of drie bleken de geknuffelde koeien zo'n 3 procent zwaarder dan hun ongeknuffelde zusjes. Ook bleken ze op den duur meer melk te produceren: gemiddeld 50 liter op jaarbasis, volgens onderzoekster Stephanie Lürzel.

In de meeste melkveebedrijven worden kalveren na de geboorte van hun moeder gescheiden. "Een goede relatie met mensen kan vervolgens alleen tot stand komen als de veehouder regelmatig en teder met de dieren omgaat", schrijft Lürzel in haar artikel. Welke handeling het beste resultaat geeft? De koe onder haar kin kriebelen. "Daar genieten ze in het bijzonder van."

Thuis geen koe om te kriebelen? Bij het melkveebedrijf Hof Oord Empe in Voorst, tussen Apeldoorn en Zutphen, worden koeknuffelcursussen aangeboden. Particulieren kunnen hier terecht voor een middagje therapeutisch koe-aaien, maar de boerderij heeft ook zakelijke arrangementen. "Koeknuffelen verbindt en bevordert respect", staat op de site van het Hof Oord Empe.

Het melkveebedrijf plukt er zelf ook de vruchten van. De koeien ('hoogproductieve medewerkers') krijgen voor de bevalling twee maanden 'zwangerschapsverlof', waarin ze worden gemolken én geaaid. Volgens de knuffelboerderij daalt hierdoor het ziektecijfer.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden