Knuffelen met je dode huisdier

Nieuw procedé voor het opzetten van dieren zorgt voor levensecht effect

MAAIKE VELDMAN

Tot nu toe waren opgezette dieren stug en star. Iets uit het rariteitenkabinet op oma's zolder. Preparateurs Ilse Eckhart en Heleen Koesen, van 'Mooidood', vinden het tijd voor verandering: hun opgezette dieren zijn flexibel en aaibaar.

De dames ontwikkelden een nieuwe manier van opzetten, waarvan het resultaat nu te zien is in het Universiteitsmuseum Utrecht. Eckhart en Koesen begonnen twee jaar geleden aan de zoektocht hoe ze opgezette dieren een nieuw leven konden inblazen.

Het resultaat is een zacht aaibaar lammetje dat springlevend lijkt. Trots laten ze zien dat je zijn pootjes en kop kun je bewegen. Als je het beestje optilt, voelt het net echt, alleen iets minder zwaar. Alles is echt, behalve de oogjes.

"Al tijdens onze studie vonden we dat we te veel beperkt werden in onze creativiteit. We mochten nooit gekke dingen doen", zegt Eckhart. Het flexibele lammetje is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling 'Tot op het bot', waarin wordt gekeken of dieren van binnen op mensen lijken.

Eckhart en Koesen probeerden verschillende technieken uit. Ze begonnen met het zacht looien van een konijn, zodat hij aaibaar zou blijven. Maar ze wilden meer. Daarom onderzochten ze de mogelijkheid van een beweeglijk dier. Het lammetje in het universiteitsmuseum is het eerste resultaat. Intussen zitten de preparateurs niet stil: een volgend dier zou in verschillende posities moeten kunnen staan. Maar hoe doen ze dat nou precies? "Dat blijft een goed bewaard geheim. We willen niet dat het wordt overgenomen dus we houden het recept voor onszelf", lacht Koesen.

Volgens de dames zijn vooral kinderen een dankbaar publiek. "Ze zijn onbevangen en willen alles aanraken." In de tentoonstellingsruimte is dat te zien. Eefje (4) komt voorzichtig op het lammetje af. Na een halve minuut wennen pakt ze het beestje als knuffeldier vast. "Kan dit ook?" roept ze terwijl ze de kop van het lam naar achter trekt.

In theorie zou het opgezette dier een knuffelbeest kunnen vervangen. "Je kunt er gewoon mee slapen, hoor", zegt Koesen. Het beest gaat niet stinken, doordat net als bij alle opgezette dieren het bedervingsproces is afgekapt tijdens het looien.

"Toch kan ik me niet voorstellen dat je je eigen huisdier, dat je kent en altijd hebt geknuffeld, ineens dood op de bank naast je wil hebben." Daarnaast is het een kostbare knuffel. "Het is een heel arbeidsintensief proces. Het lammetje bijvoorbeeld, zou zo'n 1200 euro kosten."

Gaan we dit in de toekomst ook bij mensen zien? Volgens Eckhart is dat nu al mogelijk, maar haar gezicht betrekt bij de gedachte. Koesen twijfelt. "Ach, het is een uitdaging."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden