KNP BT valt na vijf jaar uiteen in handelshuis en verpakkingsfabriek

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het in 1993 uit een fusie ontstane KNP BT gaat weer splitsen. Het concern wil het verpakkingsbedrijf verkopen aan een strategische partner. Het handelshuis gaat door onder de oorspronkelijke naam Bührmann. KNP BT beleefde in 1997 een jaar van aanmerkelijk herstel.

Twee partners die elkaar nog altijd lief hebben, maar een buitenwereld die hun verhouding niet duldt. Zo omschreef de vorig maand uit de raad van commissarissen benoemde interim-topman K. de Kluis gisteren de grondslag voor de beslissing om het concern op te splitsen. Hij benadrukte het uit elkaar gaan van de bedrijven niet dramatisch te vinden. “Er is intern geen synergie, de cultuurverschillen zijn te groot. Dan kun je er wel voor gaan vechten, maar als de aandeelhouders het niet willen en de markt is tegen, kost dat tijd en energie die je beter anders kunt besteden.”

Hoe KNP BT zich ontdoet van de verpakkingspoot is nog niet helemaal zeker. Eventueel gaat het bedrijf door als een zelfstandige beursgenoteerde onderneming met de naam 'Kappa', maar De Kluis liet een voorkeur doorschemeren voor verkoop aan een strategische partner. In en buiten Europa zouden zich al tien serieuze gegadigden hebben aangemeld.

Met de opbrengst van de verkoop kan de handelsdivisie een groei-injectie worden toegediend, maar pas op de aandeelhoudersvergadering van 7 april zal blijken wat het verpakkingsbedrijf waard is. Om de aandeelhouders tevreden te stellen, denkt KNP BT aan een belastingvrije uitkering. Gezien de agioreserve van 1,5 miljard gulden kan deze maximaal vijftien gulden per aandeel bedragen. Een andere optie is het terugkopen van eigen aandelen.

Koppen De splitsing van het bedrijf heeft grote gevolgen voor de bezettingen van de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Ironisch genoeg hoeft in de raad van bestuur niemand meer op te stappen, omdat er de laatste maanden al genoeg koppen zijn gerold bij KNP BT. Kort nadat de papierpoot KNP Leykam van de hand was gedaan aan het Zuid-Afrikaanse concern Sappi, begon de raad van bestuur onderhandelingen met het handelshuis Hagemeyer. Deze solo-actie schoot de raad van commissarissen in het verkeerde keelgat. Topman F. de Wit moest opstappen, gevolgd door financieel directeur R. Bonnier.

Maar ook de commissarissen gingen niet vrijuit. De aandeelhouders verweten de raad van commissarissen op hun beurt dat hij had zitten slapen. Het economisch gunstige jaar 1997 had het concern door een boekverlies vrijwel zonder winst afgesloten en over de achterliggende redenen van het afketsen van een fusie met Hagemeyer tastten de beleggers in het duister.

Bovendien leed de raad van commissarissen aan, wat De Kluis gisteren noemde, een 'bloedgroepenverhaal'. Elke commissaris had wel een persoonlijk verleden bij de handelsdivisie of de papierfabriek. Daaraan maakt het concern nu definitief een eind. Zodra de splitsing een feit is, maken alle commissarissen plaats voor nieuwe. “We maken in één keer tabula rasa”, zei De Kluis, “Niemand kan straks nog zeggen: die commissaris heeft bloedgroep A of B.” De Kluis heeft zichzelf overigens ook geen plaats toebedeeld in de nieuwe opzet. Hij gaat terug met pensioen. De nieuwe topman van Bührmann wordt F. Koffrie. Hij is momenteel de hoogste man van de handelsdivisie.

Ondanks de verwikkelingen staat De Kluis nog altijd achter het besluit van vijf jaar geleden, om de papierfabriek KNP en het handelshuis Bührmann-Tetterode te laten fuseren. “Maar de markt accepteerde het niet. Omdat de partners te weinig raakvlakken hadden, waren de besparingen te klein.”

De Kluis kon de jaarcijfers van KNP BT over 1997 gebruiken als munitie voor het verdedigen van de fusie. De omzet steeg van 13,6 miljard gulden naar 15,7 miljard. De nettowinst steeg in dit jaar van herstel van 231 miljoen naar 325 miljoen. Maar de verkoop van Leykam aan Sappi gooide door een boekverlies roet in het eten. Sappi betaalde deels met aandelen, maar omdat die in waarde daalden, moest KNP BT een voorziening treffen van 300 miljoen. Omdat het om een boekhoudkundige voorziening gaat, wordt de aandeelhouder gespaard. Het dividend stijgt met 85 cent naar 1,10 gulden.

Het concern is voor het komende jaar optimistisch gestemd. Voor zowel de handels- als de verpakkingsactiviteiten verwacht KNP BT een verbetering van het resultaat met 10 procent.

Op de Amsterdamse beurs was het aandeel KNP BT gisteren de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. De beleggers waardeerden de nieuwe strategie met een koersstijging van 3,10 gulden tot 55 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden