KNP BT trekt miljarden uit voor investeringen en overnames bedrijven

Van onze redactie economie AMSTERDAM - KNP BT, een van de grootste industrie- en handelsconcerns in Nederland, heeft 3,5 tot 4 miljard gulden uitgetrokken voor nieuwe investeringen en overnames van bedrijven. Op grond van een strategische heroriëntatie wordt tegelijkertijd voor 1 à 1,5 miljard aan bestaande bedrijfsonderdelen afgestoten.

Dit heeft topman R. van Oordt gisteren in Amsterdam bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag. De ambitieuze miljardeninvestering in “machines, gebouwen, fabrieken en overnemingen” wil het papier-, verpakkings- en kantoorartikelenconcern de komende drie jaar hoofdzakelijk uit interne middelen financieren.

Voor dit jaar voorziet Van Oordt opnieuw een “substantiële stijging” van zowel winst als omzet. Over het 'rampjaar' 1993 leed KNP BT 23 miljoen gulden verlies en door een voorziening voor interne reorganisaties kwam het concern dat jaar zelfs voor 343 miljoen in het rood. Zoals reeds in februari werd aangekondigd, herstelde het resultaat zich in 1994 fors, tot 325 miljoen positief. Door het aantrekken van de economie steeg de omzet van 11,13 tot 13,19 miljard gulden.

Het opzienbarende winstherstel kwam tot stand ondanks “explosief stijgende” grondstofprijzen, zoals voor oud papier en houtpulp. Dit effect kon deels worden opgevangen door efficiënter te werken. Op de aantrekkende markt voor 'gestreken papier (onder meer voor tijdschriften) konden de prijsstijgingen bovendien aan de afnemers worden doorberekend. Onder meer dankzij een succesvolle aandelenemissie slaagde het concern er voorts in 890 miljoen gulden aan bankleningen af te lossen.

Welke investeringsplannen KNP BT - twee jaar geleden ontstaan uit een fusie van KNP (papier), Bührmann-Tetterode en VRG (papiergroothandel) - concreet heeft, wilde topman Van Oordt gisteren niet loslaten. De komende zes tot negen maanden verwacht hij de aankondigingen.

Dat geldt ook voor de beoogde verkoop van bedrijfsonderdelen, waarmee het concern z'n afhankelijkheid van de banken verder wil verminderen. Woensdag maakte KNP BT wel bekend zijn meerderheidsbelang in de Gelderse Papiergroep in de etalage te hebben gezet. Het maken van zeer specifieke papiersoorten (onder meer voor bankbiljetten) past niet in de nieuwe bedrijfsstrategie.

Gisteren volgde de bekendmaking dat KNP BT in de sector golfkarton het bestaande samenwerkingsverband Empee met het Zweedse bedrijf Assi Domün wil beëindigen. De twee fabrieken van Empee worden verdeeld. De fabriek in Etten Leur wordt volledig eigendom van KNP BT, de vestiging in Eindhoven gaat naar Assi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden