Know me Bontehond

jeugdtheater

***

Als je gepest wordt: ligt het dan aan de anderen of lok je het eigenlijk zelf uit? Bontehond, het jeugdtheatergezelschap van Almere, speelt een verrassend absurde voorstelling over dit thema. De vijftienjarige hoofdpersoon Joep verft zijn lippen zwart en is een hartstochtelijke fan van Klaus Nomi, de New Wave operazanger die rond 1980 furore maakte. De jongen is misschien een beetje excentriek maar ook heel open, oprecht. De mensen om hem heen zien Joep als een probleemgeval maar zelf zijn ze veel vreemder, om niet te zeggen stapelgek.

Regisseur René Geerlings brengt tragikomisch in beeld hoe het ene na het andere gefrustreerde personage de jongen fysiek en emotioneel belaagt. De in trainingspak gestoken klasgenoot die 'homo' Joep een keiharde kopstoot geeft omdat hij een spreekbeurt houdt over operazangers. De moeder die, gewikkeld in een gewaad van handdoeken, hysterisch naar haar eigen navel staart. Of de psycholoog, die zo te zien hoog nodig zelf in behandeling moet. De dialogen van schrijfster Sofie Tseng zijn grappig en gevat en geven een absurde persiflage op het hedendaagse hulpverlenersjargon. "Ik zie een válkuil!", roept moeder als Joep huilend thuiskomt. En de therapeut plakt een rare snor onder zijn neus, om Joep te laten zien dat hij mensen afstoot als hij zich niet aanpast.

Joep Hendrikx speelt de rol van Joep heel naturel en transparant. Zijn alter ego Klaus Nomi, gespeeld door Floyd Koster, doet alles wat hij niet durft en zingt in extravagante zwart-wit kostuums te midden van rookwolken en lichtbundels de hoogste aria's.

Je zou verwachten dat Joep zich in de loop van de voorstelling ofwel aanpast aan zijn belagers ofwel resoluut zijn eigen weg kiest. Maar Bontehond maakt hierin geen duidelijke keuze en dat maakt het slot van het verhaal toch een beetje onbevredigend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden