Knottekistje voor een geliefde

Mores in de liefde, daar valt een dikke pil over te schrijven. Neem een Friese jongeman in de 17de eeuw: als hij verliefd was op een meisje en haar een aanzoek wilde doen, dan gaf hij haar geld in een losjes geknoopte doek. Wanneer zij de knoop aantrok, dan was haar antwoord positief. Gaf zij de doek met het geld terug, dan had zij de aanzoek afgewezen.

Haro Hielkema

Deze 'knottedoek' (het Friese knot betekent net als in het Engels knoop) werd later vervangen door een geborduurd zakje en als de jongen uit een gegoede familie kwam door een zilveren kistje of doosje, een miniatuur bruidskist. Van zo'n langwerpig of rondkleinood maakten de edelsmeden -en Friesland hád hele goeie, zoals Claas Baardt uit Bolsward- ware kunststukjes. Ze versierden het zilver aan alle zijden met liefdesattributen, zoals een brandend hart of tortelduifjes, of graveerden er vrijende stelletjes, liefdesverhalen uit de Bijbel of fraaie teksten over de liefde in.

Dit zilveren kistje draagt het meesterteken van de smid Lolle Jelles (ook al een Bolswarder) en is onder meer voorzien van medaillons met afbeeldingen van een man en een vrouw, een moeder met kinderen en Vrouwe Justitia. Het Fries Museum in Leeuwarden is er groots mee, al neemt het maar een klein plekje in op de afdeling Fries Zilver.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden