'Knots uitspraken over recessie overtreffen Ruttes onbenulligheid'

De president van de Nederlandse Bank (DNB) Klaas Knot. Beeld anp
De president van de Nederlandse Bank (DNB) Klaas Knot.Beeld anp

Knotsgek. Dat is de naam van de blog waarin Bas Jacobs een zeer kritische noot kraakt over de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot. De hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit trekt Knots onderbuikgevoel dat Nederland uit de recessie zou zijn sterk in twijfel. "Knots uitspraken overtreffen Ruttes onbenulligheid. (...) Van een hoogleraar als hij mag verwacht worden dat hij met feiten en cijfers komt voordat hij iets roept op het 8-uurjournaal", aldus Jacobs

Nederland staat aan de vooravond van economisch herstel, zei Knot gisteren in het NOS Journaal. De groei in "het relevante buitenland" komt onze export ten goede en de huizenmarkt krabbelt langzaam weer op nu de prijzen niet langer dalen. "Dat geeft mensen vertrouwen en de mogelijkheid weer financieel te plannen."

Beweringen die de president van De Nederlandsche Bank (DNB) baseert op zijn gevoel, want exacte cijfers zijn er pas over een maand. En dat is precies wat Jacobs tegen het hoofd stoot. Want, zo laat de hoogleraar zien, het is wel zwart op wit te krijgen dat de economische malaise nog vol aan de gang is. Op basis van de Macro Economische Verkenning, analyses en prognoses van het Centraal Planbureau voor de Nederlandse en buitenlandse economie, stelde Jacobs een twintig punten tellende lijst op met argumenten.

Een aantal voorbeelden:

- Het consumentenvertrouwen stond in september 2013 nog steeds onder het niveau direct na de val van Lehmann Brothers (CBS, 2013a).

- De consumptiebestedingen dalen sinds 2008 onafgebroken tot in 2014. Huishoudens ontsparen en teren op hun vermogen gedurende die jaren.

- De inflatie is van 2010 tot 2014 groter dan de loonstijging.

- De koopkracht zal tot in 2014 vijf jaar achtereen dalen.

- De werkloosheid zal in 2014 naar verwachting op 9 procent belanden volgens de CBS definitie (7 procent volgens de internationale definitie).

Knot gaat tegen eigen raming in

Daarbij spreekt Knot met zijn analyse van de huizenmarkt schattingen van zijn eigen bank tegen, zegt Jacobs. DNB beraamde in juni namelijk dat de prijsdaling pas in 2015 tot stilstand zou komen. Ook over Knots waarschuwing aan Den Haag heeft Jacobs zijn twijfels. De DNB-president riep het kabinet op zich te houden aan de bezuiging van zes miljard, omdat anders "het herstel van de Nederlandse economie in de knop breekt".

Jacobs schrijft als reactie hierop: "Mocht het niet lukken om tot een pakket van zes miljard te komen, dan levert minder tekortreductie op korte termijn juist meer groei op, niet minder. Misschien zijn wat 'Belgische toestanden' - een jaar of twee politieke patstelling - wel een zegen voor de Nederlandse economie."

"Ik kan me natuurlijk vergissen", besluit Jacobs zijn blog. Ook hij verlangt naar economisch betere tijden. Maar, concludeert hij, "Knots 'gevoel' is de serieuze economische analyse inmiddels definitief voorbij". En hij gaat verder: "Zijn uitspraken overtreffen Ruttes onbenulligheid toen die laatste opriep om nu allemaal optimistisch te zijn en een auto te kopen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden