Knot is milder dan De Jager

President DNB: Noodfonds mag zwakke banken steunen

Als het aan Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), ligt, krijgt het Europese noodfonds ESM zo snel mogelijk de ruimte om zwakke banken in de eurozone van geld te voorzien. Eventuele slechte leningen uit het verleden zijn voor Knot geen belemmering om Europees geld in de banken te steken, zolang deze op lange termijn levensvatbaar zijn. Knot stelt zich in de discussie over de inzet van het ESM milder op dan minister De Jager van financiën .

Twee weken geleden stelde De Jager met zijn Duitse en Finse collega strenge voorwaarden aan de inzet van Europees geld om banken te kunnen redden. Bestaande slechte leningen bij banken moeten de betreffende overheden eerst zelf opruimen, vinden de drie. Bovendien kan er volgens hen pas sprake zijn van het redden van banken als is vastgesteld dat er 'effectief bankentoezicht' is op Europees niveau.

Dat kan nog lang duren: gisteren sprak de Duitse financiële toezichthouder de verwachting uit dat op zijn vroegst in 2014 één Europese banktoezichthouder kan worden ingesteld. Dan is nog de vraag of aan de eis van bewezen 'effectief' toezicht is voldaan.

Knot wilde zich gisteren niet uitlaten over de opstelling van de drie eurolanden. "Ik heb een andere rol dan de ministers van financiën", zei de bankpresident. De inzet van Europees geld moet een einde maken aan de situatie waarin zwakke banken om hulp moeten vragen bij hun zwakke overheden. Die komen dan zelf in de problemen, zoals de laatste tijd zichtbaar was in Spanje. "Vergelijk het met de situatie in 2009, toen één stresstest van Amerikaanse banken direct duidelijkheid gaf over welke banken steun nodig hadden en wie daarvoor zou opdraaien", zei Knot. Het bankwezen in de VS staat er sinds die tijd een stuk beter voor dan dat in Europa.

De Nederlandse banken maken volgens Knot goede vorderingen met het versterken van hun buffers, hoewel er de komende jaren weinig ruimte blijft om dividend uit te keren. Dat geld is nodig voor versterking van het eigen vermogen - ook bij staatsbank ABN Amro. Die keerde vorig jaar nog 250 miljoen euro van de behaalde winst uit aan de staat.

DNB wijst in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit op de gevaren die Nederlandse banken lopen met kantoren- en winkelpanden. Liefst 80 miljard euro aan leningen hebben zij uitstaan in commercieel vastgoed, terwijl de leegstand toeneemt. Banken moeten daarom vaker en nauwkeuriger de waarde van die panden bepalen, en zich indekken tegen mogelijke verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden