Knot geeft vertrouwen dappere duw

Het einde van de recessie is nabij, aldus Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Een opmerkelijke uitspraak, omdat de harde cijfers die dat kunnen aantonen er nog niet zijn. Riskant, vonden velen. Maar je zou het ook briljant kunnen noemen.

Alle seinen staan op groen, de vaderlandse economie zou na een ongekend lange periode van recessie eindelijk weer gaan groeien. Klaas Knot zei daarover: "Ik ben optimistisch over de Nederlandse economie. Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn, zegt mijn gevoel me dat wij op dit moment eigenlijk al uit de recessie zijn, dus dat we zullen zien dat het derde kwartaal een positief groeicijfer laat zien."

Een novum: de president van de centrale bank doet uitspraken die hij niet met concrete cijfers kan onderbouwen. Economen spreken er schande over, maar is dit communicatief gezien niet juist een heel goede actie?

Alles draait immers om vertrouwen. We hebben gezien hoe de bankencrisis de omvang kon aannemen die het gekregen heeft vanwege het wegvallen van vertrouwen. De industrie investeert niet meer, consumenten besteden niet meer: gans het raderwerk staat stil doordat er een breuk is ontstaan in het vertrouwen.

Knot deed zijn uitspraak met een oproep aan de politiek om het herstel niet in de kiem te smoren en vast te houden aan de bezuinigingen van zes miljard euro: alleen door de rem te zetten op de overheidsuitgaven kan deze positieve ontwikkeling worden bestendigd. En daarom is er overeenstemming en richtinggevoel in politiek Den Haag nodig, want anders "hangt de politieke onzekerheid als het zwaard van Damocles boven het economisch herstel", zoals de Tilburgse hoogleraar Eijffinger dat zo mooi opmerkte in NRC Handelsblad.

Klaas Knot zal, is mijn aanname, zijn uitspraak intern goed hebben getoetst. Er is zicht op een voldoende fundament om dit geluid te laten horen.

Dat Knot, anders dan zijn voorgangers dat gedaan zouden hebben, in deze tijd de gok waagt vind ik communicatief dapper en positief, juist omdat het een duw kan geven om het vertrouwen na zo'n lange tijd weer een positieve impuls te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden