Review

Knoop gaat aan de haal met de zaak-Dutroux

Er is alweer een boek over de zaak-Dutroux, dit maal geschreven door Hans Knoop. De in België woonachtige Nederlandse journalist ging begin dit jaar in op het verzoek van Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje. Die vroeg hem zijn verhaal over de zaak-Dutroux op te tekenen. Lambrecks verdient sympathie, omdat hij niet alleen zijn dochter verloor op de meest gruwelijke wijze, maar ook het slachtoffer werd van het media-offensief van Paul Marchal, de vader van An die samen met Eefje verdween. Marchal heeft sindsdien een eigen politieke partij opgericht en wordt door weinigen in België nog serieus genomen.

Wat Knoop goed uitkwam was dat Lambrecks als partij in de zaak-Dutroux kon beschikken over grote delen van het dossier van justitie. Knoop citeert daaruit overvloedig in dit boek. Dat hij daarmee het geheim van een strafrechtelijk onderzoek schendt, deert Knoop niet. Hij stelt zich op het standpunt “dat iedere journalist moeten publiceren wat hij gepubliceerd wenst te zien, wat ook verder de implicaties mogen zijn”. Nu hebben processen-verbaal in België de neiging rap op straat te belanden. Wat Knoop put uit het dossier was ook al bekend, afgezien van - vaak weerzinwekkende - details. Maar het tweede argument dat Knoop aanvoert voor dit ruim citeren is merkwaardig. Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de advocaten van Dutroux er moeite mee zullen hebben dat delen van het dossier op straat liggen. Want: “Die dossiers zullen eerder het beeld van Dutroux en de delicten waarvan hij wordt verdacht, nuanceren dan dat ze hem nog verder zouden kunnen belasten.”

Alsof het de verdediging daarom gaat! Haar taak ligt niet in de bescherming van Dutroux's imago maar in de bewaking van zijn rechtsgang; en als de advocaten op basis van procedurefouten een veroordeling kunnen voorkomen zullen zij dat niet nalaten. Denk nog even aan het 'spaghetti-arrest', waarmee onderzoeksrechter Connerotte van de zaak werd gehaald.

Het probleem van 'De zaak Marc Dutroux' is dat Knoop erin te nadrukkelijk aanwezig is. Voor wie geïnteresseerd is in de details van de misdaden van Dutroux en zijn companen zitten er een paar interessante hoofdstukken in. Voor de rest voegt het niets toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden