Knoflooksaus

Super de Boer knoflooksaus
Samenstelling:

Water, plantaardige olie 20%, glucose-fructosestroop, magere yoghurt 10%, azijn, knoflook 1,9%, tarwezetmeel, zout, gemodificeerd maïszetmeel, citroensap, kruiden, mosterdmeel, voedingszuren (E270, E330), verdikkingsmiddel (E412), ui-extract, melkpoeder, conserveermiddel (E202), specerijen, aroma, antioxidant (E385), kleurstof (E160a).

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

2 flinke knoflooktenen (of meer naar smaak)

8 eetl Griekse/Turkse yoghurt

4 eetl mayonaise

1 theel Dijon-mosterd

1 theel provençaalse kruiden

zout en peper uit de molen

Het valt niet langer te ontkennen: het zomerseizoen is goed en wel losgebarsten. De krant is in vakantie- sferen en ook elders is het komkommertijd - voor wie nog durft na de recente EHEC-perikelen, waar die arme komkommer overigens niks aan kon doen. En de barbecues maken overuren. Wanneer u van mij nu een barbecuerecept verwacht, moet ik u helaas teleurstellen. Ik ben niet zo'n barbecueër. Ik probeer het wel eens, maar meestentijds vraag ik me af waarom je toch zou moeten hannesen met kooltjes die ofwel niet willen branden, ofwel al uitgebrand zijn tegen de tijd dat je buiten komt met je zorgvuldig gemarineerde en aan elkaar gefröbelde spiezen. Ook zo'n schrikbeeld: halfrauwe maar wel zwartgeblakerde kippenpoten. Of mannen met een vleestang in de hand die het allemaal weer eens beter weten. En dat alles terwijl er binnen een perfect fornuis inclusief oven ter beschikking staat.

Weet u waar ik ook al niet zo happig op ben? Op een carrousel vol flessauzen die je over het gebarbecuede vlees kunt schenken. Toegegeven, dan merk je niets meer van eventuele aanbrandsels, een verdienste die vermoedelijk de immense populariteit van sauzen-uit-een-flesje verklaart. En er komen er alsmaar meer bij, als ik de schappen van de supermarkt bekijk. Laten we wel zijn, saus in een flesje is handig. En houdbaar. Maar neem nu knoflooksaus. Die is werkelijk doodeenvoudig om te maken, zeker volgens de werkwijze van vriendin C, wat mij betreft de onbetwiste knoflooksauskampioene van Nederland. Dit recept is zelfs dermate simpel, dat ik deze complete column vol moet kletsen omdat de bereidingsinstructie slechts drie zinnen telt. O ja, nog even een kleine waarschuwing: Provençaalse kruiden zijn beperkt houdbaar. Dat zakje herbes de Provence dat de buurvrouw twaalf jaar geleden meenam uit Nice als dank voor het op de plantjes passen, heeft intussen alle geur en smaak verloren.

En nu aan de slag: roer yoghurt, mayonaise, mosterd, Provençaalse kruiden en uitgeknepen knoflooktenen door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus liefst minstens een uur staan, dan kunnen de smaken beter intrekken.

TIPS
Let op dat je mooie verse knoflooktenen gebruikt. Ruiken ze muf? Niet doen. Eventuele groene kernen eruit halen, die kunnen bitter zijn.

Griekse en Turkse yoghurt zijn veel steviger dan 'gewone' yoghurt. Omdat ze minder vocht bevatten maar wel veel smaak, zijn ze ideaal voor sausjes.

Neem lekkere mayonaise, liefst zonder suiker. Hellmann's, Devos-Lemmens en Ton's zijn in steeds meer supermarkten te vinden.

Natuurlijk mag er bij gebrek aan Provençaalse kruiden ook iets vers van de balkontuin door: bieslook, peterselie, dille of - voor de liefhebber - koriander geven een heel ander effect.

Pakjestips? info@kokenmetkarin.nl 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' en 'De heimweekeuken' zijn ook verkrijgbaar via webshop.trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden