Kno-afdeling UMC Utrecht in opspraak

Implantaat werd bij vijf dove kinderen verkeerd geplaatst

(ANP)

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht moet onder verscherpt toezicht worden geplaatst en van onder tot boven worden doorgelicht. Dat vindt VVD-Kamerlid Leendert de Lange. Ook coalitiegenoot PvdA vindt dat het zo niet langer kan. Gisteren meldde het onderzoeksprogramma 'Zembla' dat bij zeker vijf dove kinderen een implantaat niet goed werd geplaatst.

Vier van hen hebben een hersteloperatie gekregen, een vijfde corrigerende ingreep staat in de planning. Volgens de uitzending kregen ouders te horen dat een ervaren chirurg de operatie zou doen, maar werd de ingreep in werkelijkheid uitgevoerd door een minder ervaren arts. Bovendien zouden de ouders geen voorgesprek hebben gehad met de behandelend arts.

De VVD wil scherper toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat de fouten zich opstapelen bij het UMC Utrecht. Het incident toont volgens Agnes Wolbert (PvdA) opnieuw aan dat de cultuur bij het UMC niet deugt. "Er moet nu serieus werk worden gemaakt van een cultuur waarin het leren van fouten normaal is."

Het UMC erkent dat "dingen niet goed zijn gegaan bij operaties en rond de intake". Het ziekenhuis zegt dat de operaties zijn verricht "onder supervisie" van een ervaren arts, maar dat toezicht was niet voldoende. Volgens het UMCU zelf zijn maatregelen op dit moment niet aan de orde, het ziekenhuis wacht een inspectie-onderzoek af.

Zembla besteedde eind vorig jaar ook aandacht aan de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde van het UMC Utrecht. De afdeling zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek.

Ook Patiëntenfederatie NPCF eist een diepgaand onderzoek. Volgens de organisatie is dit het zoveelste bewijs dat het systeem met maximale vergoedingen per ziekenhuis niet werkt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden