Knipselmapbrigade

In de zandbak, daar gebeurt het. Met de vaders die meer zorgtaken op zich nemen is de zandbak niet meer alleen het domein van moeders. En dus flirten ouders erop los, constateert HP/De Tijd.

Met het 'zandbakflirten' weten de ouders wel raad, met de rages van hun oudere kroost minder, weet Elsevier.

De grillige consumentjes drijven hun ouders tot wanhoop. Eerst was er het dure knuffelbeestje Furby, toen kwam de Pokémon-rage en die was nog niet afgelopen of de Yu-Gi-Oh-kaarten dienden zich aan. Tegenwoordig zijn kinderen helemaal weg van Sponge Bob. Maar in hoeverre moet je als ouder meegaan in die begeerten? Een deskundige adviseert: ,,Leer het kind iets te kopen voor langere termijn''.

Er is ook een advies voor de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD. De dienst moet oppassen geen 'knipselmapbrigade in de polder' te worden, waarschuwt HP/De Tijd. Het clubje 'controleurs' is met drie wijzen en drie medewerkers te klein. ,,Zo controleer je een paar middelgrote filialen van Dirk van den Broek, niet een overheidsdienst die met bijzondere volmachten en 77 miljoen euro belastinggeld waakt over onze nationale veiligheid.'' De dienst valt niet te controleren, omdat het zijn eigen koers vaart, is de teneur van het stuk. Zo vernietigde de AIVD begin jaren negentig zonder tussenkomst van de Rijksarchievendienst vijfhonderd collecties uit de periode 1959-1990.

Een tiental pagina's verder is NRC Handelsblad de gebeten hond. HP/De Tijd publiceert een uitgebreide voorpublicatie uit het boek 'Lux, Libertas en Leugens. Het morele en journalistieke verval van NRC Handelsblad'. Het boekje is net uit, maar schrijver Micha Kat, ex-medewerker van de krant, kan al twee jaar zijn kritiek kwijt op Theo van Goghs website. Volgens Kat is 'de krant van de maatschappelijke elite' te dicht betrokken en zelfs onderdeel van de gevestigde orde, waardoor het de machthebbers zou beschermen. Kat noemt hoofdredacteur Jensma 'zwak en bangelijk'. Jensma dreigt nu juridische stappen te nemen tegen Kat.

HP/De Tijd kiest met de voorpublicatie voor goedkope vulling, want onduidelijk blijft met welke research de analyse tot stand is gekomen. Vraag is of de auteur als ex-betrokkene objectief en belangeloos is, een journalistiek criterium waaraan Kat zijn voormalige werkgever toetst.

Wijlen volkszanger André inspireert Vrij Nederland tot de conclusie dat niemand aan de authenticiteit van Hazes kan tippen. Komt Frans Bauer in aanmerking? Liever niet, vindt het blad.

Voor doorwrochte essays moeten we deze week De Groene Amsterdammer hebben. Met de beslissing of Turkije wel of niet welkom is als EU-lid voor de deur, publiceert het blad de voors en tegens in historische context. Corruptie komt in Turkije nog altijd veel voor. Maar andere landen, zoals Polen, Slowakije en Kroatië -reeds EU-leden- doen nauwelijks onder voor hun oriëntaalse buren, meldt De Groene terecht. Ook Elsevier buigt zich over de kwestie. Daar is de uitkomst een emotionele opsomming van redenen waarom het land niet 'hoort' in 'ons' Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden