Knipperlichtrelatie

Rapper Eminem scoorde ooit een hit met een lied waarin hij fantaseerde over hoe hij zijn ex-vrouw ging vermoorden. Afgelopen zaterdag trouwde hij opnieuw met haar.

Eminem (33), wiens echte naam Marshall Mathers III luidt, droeg een zwart pak, terwijl de 30-jarige Kimberly Ann Scott in het wit was. Los van een vloot stretchlimousines, een batterij bodyguards en collega-rappers die half krom liepen van alle goud om hun nek en de diamanten in hun oren, heette het ,,een intieme en stijlvolle aangelegenheid“.

Alle gasten en bediendes die in het 110-kamers tellende landhuis buiten de autostad Detroit rondliepen moesten een geheimhoudingsverklaring tekenen. Toch weten we dat collega-rapper Proof Eminems getuige was. Hij vertelde in een rede hoe gelukkig het paar is.

Dat is wel anders geweest. Sinds Eminem en Kimberley op elkaar verliefd werden in de banken van de middelbare school, hebben zij zo'n stormachtige en gewelddadige relatie gehad dat zelfs experts in knipperlichtrelaties als de acteurs Elizabeth Taylor en Richard Burton ervan zouden verschieten.

Hun eerste huwelijk vond heel gewoontjes plaats in 1999. De twee hadden vier jaar eerder al een dochter, Hailie Jade, gekregen. De zanger wou haar een betere jeugd geven dan hijzelf had gehad. Hij groeide op in éénoudergezin in een slechte buurt van Detroit.

Hij brak juist in die tijd overal door met zijn plaat 'The Slim Shady Lp', zodat hij nooit meer over geld hoefde in te zitten. Maar het succes had geen heilzame werking op hun huwelijk. En Eminem hing de vuile was in zijn liedjes buiten.

Dat is niets nieuws. Soullegende Marvin Gay maakte ooit, toen de rechter hem opdroeg de royalties van zijn nieuwste plaat aan zijn ex te geven, een echtscheidingsalbum. Daarop staan titels als 'Woede' en 'Je kunt wel bij me weggaan, maar dat zal je duur komen te staan'.

Maar Eminems teksten over Kimberly zijn toch van een wat andere orde. Hij fantaseert over hoe hij haar vermoordt. ,,Pappa heeft een lekker bed gespreid voor mammie.. op de bodem van het meer“, zingt hij hun dochter toe. Hij scheldt Kim de huid vol, en: ,,Ik hoop dat je naar de hel gaat en dat de duivel een naald in je oog steekt“.

Dat hij niet alleen zong over geweld bleek in 2000, toen hij een barman Kim zag zoenen. Eminem trok een pistool, sloeg de man ermee op het hoofd en blies hem toe: ,,Ik ga je vermoorden“. Voor het zover kon komen, drukten vrienden hem tegen de grond. Eminem kreeg daar twee jaar voorwaardelijk voor.

Het drama werd compleet toen zij daarna een zelfmoordpoging in hun huis deed, terwijl hij op tournee was. De furieuze superster vroeg meteen een scheiding aan. Zij sloeg terug met een rechtszaak waarin ze de helft van zijn fortuin opeiste en tien miljoen dollar extra smartengeld voor 'emotioneel lijden' door zijn songteksten.

Het paar verzoende zich, de rechtszaak werd ingetrokken, maar in 2001 was het Kim die de scheiding doordrukte. Na een bitter juridische strijd kreeg zij veel geld en de voogdij over hun dochter.

Dat laatste raakte ze weer kwijt toen bleek dat ze aan de cocaïne verslaafd was. Ook zij kreeg twee jaar voorwaardelijk voor drugsbezit en moest verplicht afkicken. Een relatie en een dochter verder kreeg ze haar leven weer wat op orde. Ze kon Eminem helpen toen die vorig jaar moest afkicken van de slaappillen.

Maar goed, de twee zijn weer verliefd en hij heeft een succesvolle verzamelplaat uit. Eminems oma mocht dan in de pers Kim ,,een valse, gemene vrouw“ noemen, die op zijn geld uit was, maar de zanger is met haar en met zijn eigen moeder al jaren gebrouilleerd.

Toch kan Eminem niet alles uit het verleden wegvagen. Op zijn borst en buik heeft hij ooit in grote zwarte letters laten tatoeëren 'Rot in Stukken', boven een tekening van het open graf van Kim. Misschien moeten ze op de slaapkamer het licht maar uit laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden