Knipcursus in trek in crisistijd

Zelf de familie coifferen scheelt veel geld Aan de slag als mobiele kapper kan ook

Zeven vrouwen kijken Anousckha van der Hooft op de vingers. De docente knipt een scheve pony. "Je sleept het haar", wijst Van der Hooft. Ze tilt een pluk van het voorhoofd van een oefenpop en verplaatst die opzij. De zeven deelnemers knippen daarna een pony op hun eigen oefenhoofd dat ze voor zich op de tafel hebben geschroefd.

De dames - geen enkele heer - volgen een beginnerscursus haarknippen. Tien woensdagavonden lang maken ze in buurthuis 't Vinkhuys in Groningen kennis met de basisbeginselen van het kappersvak.

269,90 euro kost de cursus. Voor een weekendtas vol verplicht kappersgerei betalen de cursisten daar bovenop nog een dikke driehonderd euro. Maar ze verwachten dat ze de investering snel hebben terugverdiend. Cursusaanbieder Selfline laat weten dat het vooruitzicht op de kapper te kunnen besparen de knipcursussen erg populair maakt, in deze periode van economische crisis.

Cursiste Laura Regterschot (41), heeft, halverwege de cursus, haar man al geknipt. Aan haar kinderen mag ze nog niet komen. Politieagente Linda Jurrema (23) kan straks de haren van haar zusjes en haar vriend onder handen nemen. "Dat levert een mooie besparing op. Mijn vriend gaat bijvoorbeeld om de vier weken naar de kapper."

"Huis-tuin-en-keuken-kapsters", zegt Van der Hooft, gevraagd naar het niveau van de leerlingen na de basiscursus. Een echte kapper die een vacature heeft zou de dames niet aannemen, die zoekt langer opgeleide kandidaten, met prakijkervaring ook. Toch kunnen de cursisten met het beginnerscertificaat aan de slag, als mobiele kapster of thuis in de schuur. Veel dames denken daarover. Regiena Klinkhamer (24) heeft naast haar fulltimebaan als receptioniste een nagelstudio en het lijkt haar leuk daar ook een kapsalon aan te koppelen. Annemiek Wever (52) werkt in de zorg en stelt zich voor hoe ze daar patiënten iets extra's heeft te bieden als ze hun haar kan doen.

Tjaakje van der Velde (59) werd in 2008 ontslagen bij katheterproducent Cordis in Roden, toen de vestiging werd gesloten. Van der Velde volgde in haar jonge jaren al een tweejarige kappersopleiding en oriënteerde zich al bij de gemeente Marum op haar huidige mogelijkheden als kapster. Ze wil de gevestigde salons niet in de weg zitten, zegt ze, maar een kleine bijverdienste als mobiele kapper lijkt haar wel wat. Maar ook voor haar is besparen een reden om naar cursus te gaan. "Ik heb vijf kleinkinderen. Het scheelt enorm als ik die kan knippen."

Vandaag wordt ook het permanenten behandeld. "Het leukste onderdeel van ons vak", vindt docente Van der Hooft. Ze laat zien hoe je met de puntkam een passeetje optrekt. Tjaakje van der Velde heeft haar permantwikkels nog van vroeger. Ze zijn smaller dan de nieuwe wikkels die haar medecursisten uit hun tas halen. In Tjaakjes tijd was het schapenpermanent, met heel kleine krulletjes, nog in.

Regiena Klinkhamer worstelt met haar lange gelnagels. De kunstig groen-zwart gedessineerde blikvangers zitten in de weg, bij het strak om de wikkels draaien van het haar van haar oefenpop. Na een tijdje klungelen geeft de nagelstyliste het op. "Ik dacht al dat het niet zou gaan", zegt de docente en raadt Klinkhamer aan de volgende keer met iets kortere nagels te komen.

Naailes eveneens populair
Zelf doen is goedkoper dan uitbesteden. En dus aantrekkelijk in tijden van crisis. Ze merken het bij Selfline, dat kapperscursussen verzorgt door het hele land. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal deelnemers aan de beginnerscursus gestegen met 36,4 procent. Ook andere aanbieders van praktische cursussen melden een stijging van het aantal cursisten. De Nationale Handels Academie, die 350 schriftellijke thuiscursussen verzorgt, meldt tien procent meer deelnemers voor de cursus Thuiskapper, ten opzichte van de eerste helft van 2011, vijftien procent meer voor Populaire Autotechniek en drie procent meer voor Kleding Maken en Ontwerpen. Op naailes moet je je niet verkijken, zegt Marie-Louise van der Heiden die in Den Haag naailessen geeft. "Voor je iets kunt maken dat vergelijkbaar is met kleding uit een duurdere winkel, ben je wel even verder."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden