'Knipactie' helpt niet, maar trekt wel aandacht

ZEEWOLDE - Trea Scholten is niet moeilijk te vinden. “Zie je dat meisje daar? Met dat lange haar”, zegt de man. Gevolgd door een veelbetekenend: “Nog wel...” Een half uurtje later wordt duidelijk wat hij bedoelt. De lange blonde lokken van Trea worden ingekort van haar middel tot de schouders. Opgeofferd voor de reeën.

JAN SLOOTHAAK

Enkele tientallen actievoerders kwamen zaterdag naar Flevoland om mensenhaar uit te strooien. Vijftien zakken vol hadden ze ingezameld bij “honderden kappers in het hele land.” De zakken moeten gevuld zijn geweest met zwarte, blonde, rode, bruine en grijze krullen van duizenden mensen. De geur moest de reeën afschrikken om naar de 'hoogzit' bij Zeewolde te komen, een stellage met een hokje er bovenop waar een jager post vat om voorbijkomende reeën dood te schieten.

De actie is het antwoord van de Dierenbescherming op de vergunning die Staatsbosbeheer heeft afgegeven om 1200 van de 4000 reeën in Flevoland af te schieten. De dieren moeten dood omdat ze schade veroorzaken aan jonge boompjes. De Dierenbescherming deed een beroep op kappers om haar beschikbaar te stellen en werd volkomen overrompeld door het succes. “We hadden in de verste verte niet gedacht dat we zoveel reacties zouden krijgen”, zegt Trea Scholten. Bovendien regende het bij de Dierenbescherming steunbetuigingen in envelopjes met een lok van de afzenders.

Om niet achter te blijven besloten de dierenbeschermers zich ter plekke te laten knippen. Kapster Daniëlle Wolrave uit Amersfoort nam als eerste Trea Scholten onder handen. “Eerlijk gezegd ben ik geen lid van de Dierenbescherming”, bekende Daniëlle. “Maar ik word het nu wel.” Trea pakte vervolgens zelf haar afgeknipte haar - een verbazend klein handjevol - om dat demonstratief uit te strooien. Of ze er geen spijt van heeft? Met een blik in de door enkele paraplu's gesteunde kappersspiegel: “Nou, ik vind het eigelijk wel leuk.” En een collega-dierenbeschermster: “Het staat best fris.”

Ook voorzitter Hinne Reilingh van de Dierenbescherming moest de actie met een korter kapsel bekopen. “Stuur een lokje naar Willem Allexander”, grapte hij, herinnerend aan een andere, recente actie: een oproep aan de kroonprins om niet te jagen. Hoe dat uiteindelijk is afgelopen? Reilingh: “Wel, we hebben een gesprek gehad met de grootmeester van het koninklijk huis. Het is natuurlijk niet zo dat ze meteen iets hebben toegezegd. Maar toch. De zaak ligt gevoelig. Koningin Beatrix is beschermvrouwe van de Dierenbescherming. Nee, ik denk niet dat Willem Alexander op korte termijn gaat jagen.”

De dierenbeschermers hebben met hun actie haar uit te strooien ook smalende reacties uitgelokt. Zoals van bioloog G. Groot Bruinderink van het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek van het ministerie van landbouw. Hij gelooft niet in het effect van mensenhaar. “Als het werkt, moet de Dierenbescherming er direct patent op aanvragen, want dan heeft ze iets in handen waar wetenschappers al jaren naar op zoek zijn.”

Trea Scholten kaatst de bal doeltreffend terug. Ze citeert uit het blad De Nederlands Jager van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) hoe een jager zelf de proef op de som nam toen reeën het gemunt bleken te hebben op zijn rozen. Hij volgde de raad van een vriend op om haar te halen bij de plaatselijke kapper. Zijn bevindingen: “Resultaat ... verbluffend. Na een paar weken even wegharken en door nieuwe plukjes vervangen. Het jaar daarop hetzelfde, de reeën kwamen niet terug.” De Dierenbescherming, beseffend dat het op grote schaal inderdaad niet echt helpt, heeft vooral ook een ander effect op het oog: aandacht trekken. En dat is zeker met deze actie gelukt.

Het verwijt dat de Dierenbescherming geen rekening houdt met het overschot aan reeën, die schade toebrengen aan jong hout, gewassen en de veiligheid op de weg bedreigen, wordt eveneens gepareerd. Trea: “Wij zijn er alleen maar tegen dat de beslissingen worden genomen door groeperingen die er zelf belang bij hebben. Staatsbosbeheer ziet alleen het economisch belang, de jagers willen graag schieten. Wij vinden dat een onafhankelijke instantie er over moet beslissen. Blijkt dan toch dat er geen alternatieven zijn, dan zijn wij bereid te praten over de noodzaak desnoods dieren af te schieten. Wat wij absoluut afwijzen is het bij voorbaat afschieten van weerloze dieren en nog wel in een periode dat er veel zwanger zijn.” Volgens de Dierenbescherming blijkt in gebieden waar reeën niet bejaagd worden dat er zelfregulering optreedt.

In Nederland worden ieder jaar twee-eneenhalf miljoen dieren afgeschoten, waaronder tienduizend reeën. “Het is onbegrijpelijk dat de overheid deze hobby van 33 000 jagers nog steeds beschermt, vooral omdat bijna negentig procent van de Nederlanders zich in 1993 tegen de plezierjacht heeft uitgesproken”, meldt een brochure. De Dierenbescherming heeft 'actiekaarten' voor een Tweede Kamerfractie 'naar eigen keuze'. Daarin wordt opgeroepen tot een verbod op de reeënjacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden