Knieval Kesler onder dwang

Met de excuses van KNVB-directeur Kesler aan het adres van de politie werd óók aangetoond dat hij niet ongebreideld zijn gang kan gaan.

In tweede instantie heeft KNVB-directeur Henk Kesler toch zijn excuses aangeboden voor zijn laatdunkende uitspraken over de politie, waarmee hij afgelopen weekeinde reageerde op het wegvallen van Ajax-PSV en Feyenoord-AZ. Kesler betuigde gisteren aanvankelijk spijt in een schriftelijke verklaring. Hij was daartoe aangezet door de raad van toezicht van de KNVB.

In zijn veroordeling van de acties van de politiebonden die loonsverhogingen eisen, sprak Kesler zaterdag onder meer van ‘gefrustreerde vakbondsbaasjes’ en, over de agenten, ‘verwende kereltjes die geen cent extra verdienen’. „Bij nader inzien”, liet Kesler gisteren weten, „acht ik mijn woordkeuze niet passen bij het koninklijke karakter van de KNVB en had ik deze passages dus beter kunnen weglaten.”

Zondag had Kesler een verzoek om excuses van de Raad van Hoofdcommissarissen nog naast zich neergelegd. Maar gisteren werd hij teruggefloten door zijn meerderen binnen de voetbalbond. Bondsvoorzitter Jeu Sprengers had het interne verzet zondagavond al ingeluid. De kwalificaties van Kesler noemde hij ‘de KNVB onwaardig’.

Sprengers had zich ‘buitengewoon geërgerd’. Hij benadrukte fijntjes dat Kesler als directeur betaald voetbal slechts twee procent van het ledenbestand van de KNVB vertegenwoordigt – waarbij overigens opviel dat de profsector aanmerkelijk genuanceerder reageerde dan Kesler. Sprengers: „Bij die andere 98 procent van onze ruim een miljoen leden zitten slagers, bakkers, vrouwen en ook zo’n 5000 tot 10.000 politiemensen.” Sprengers betoogde dat Kesler het imago van de KNVB als een maatschappelijke instelling had geschaad.

Gisterochtend al nam ook Benk Korthals, voorzitter van de raad van toezicht van de KNVB, afstand van het optreden van zijn directeur. Korthals noemde Keslers uitspraken ongepast en hij drong onomwonden op excuses aan. „Ik denk dat hij zijn uitspraken in een emotionele bui heeft gedaan omdat er voor het voetbal veel op het spel stond”, zei Korthals. „Deze uitspraken passen niet in de KNVB-stijl waarin we respectvol met mensen omgaan.”

Ook nog in zijn schriftelijke verklaring betreurde Kesler de commotie die was ontstaan, mede door verontwaardigde reacties van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en de politiebonden. „Indien daardoor de indruk is gewekt dat ik negatief heb geoordeeld over de totale politie, dan bied ik daarvoor mijn welgemeende excuses aan.”

Gisteravond nam Kesler de gelegenheid te baat voor een korte uitleg, voorafgaande aan een traditionele bijeenkomst voor de pers en de staf van het Nederlands elftal in Noordwijk. Hij verhulde niet door de raad van toezicht te zijn terechtgewezen. Het was zondag ‘nog niet de tijd’, zei hij, om zich te verontschuldigen. Kesler wilde eerst contact hebben met zijn raad van toezicht. Met Sprengers had hij niet gesproken. Kesler wees op de formele structuur waarin hij niet aan de bondsvoorzitter, maar aan de ‘toezichthouders’ verantwoording schuldig is.

Kesler kon de indruk niet wegnemen dat hij tijdens de inderhaast belegde persconferentie van zaterdag op eigen initiatief had gehandeld, zonder ruggespraak met bijvoorbeeld de voorzitter van de raad van toezicht. „In mijn emoties heb ik me niet handig uitgedrukt”, zei Kesler in de selecte kring in het spelershotel van Oranje. „Ik heb fatsoensnormen overschreden.”

In een bepaald opzicht kan zijn knieval Kesler ironisch beschouwd van pas komen. Door de bestuurlijke constructie in Zeist ontstaat vaak de indruk dat de KNVB-directeur behoorlijk eigenmachtig te werk kan gaan. Zo had hij zijn adviseurs, maar Kesler heeft indertijd bondscoach Van Basten aangesteld en hij buigt zich in de komende maanden ook weer over diens opvolging.

Door de ingreep van de raad van toezicht wordt aangetoond dat Kesler toch niet ongebreideld zijn gang kan gaan. „Ik heb het beeld over mijn functie altijd tegengesproken”, zei Kesler op de vraag of hem deze wending in een zeker perspectief goed uitkomt. „Ik heb zelf nooit gezegd dat ik almachtig zou zijn, maar ik begrijp deze vraag.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden