Knie-operatie? Ga eerst maar zelf wat doen.

Artsen en fysiotherapeuten in Nijmegen willen de groei in knie-operaties stoppen. Ze geven mensen met artrose in de knie daarom gezamenlijk voorlichting over onder meer bewegen en afvallen.

Jaarlijks ondergaan in Nederland ruim 20.000 mensen een knie-operatie, 5000 meer dan tien jaar geleden. Het RIVM berekende eerder dat dit aantal bij ongewijzigd beleid in 2030 stijgt tot 60.000. De ingreep kost al snel meer dan 10.000 euro. Velen denken dat slechts een operatie de pijn kan verhelpen. Maar zeker bij beginnende klachten kunnen patiënten veel zelf doen: anders en beter bewegen, afvallen of dagelijks pillen slikken tegen de pijn. Sinds kort geven huisartsen, ziekenhuizen en fysiotherapeuten in de regio Nijmegen voorlichting over artrose in knie en heup.

"Veel van de mensen die wij in de spreekkamer zien, komen nog helemaal niet in aanmerking voor een operatie", zegt orthopeed Sander Koëter van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Hij stelde de richtlijnen op voor een knie-vervanging. "Daarin staat duidelijk dat we eerst alternatieven proberen. Maar als het op papier staat, gebeurt het lang niet altijd in de praktijk."

In een cursus van twee sessies krijgen patiënten voorlichting over de operatie. De revalidatie kost al snel een half jaar en een prothese is beperkt houdbaar - rond de 15 jaar. Wie moeite heeft met afvallen, kan begeleiding krijgen.

"Een operatie is echt een goede ingreep die bij veel mensen werkt, maar daardoor denkt men vaak ten onrechte dat het de enige oplossing is", zegt Koëter. Met wat paracetamol per dag kan de pijn vaak worden verholpen. "Terwijl mensen het gewoon vinden dagelijks medicijnen te slikken tegen bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, denken ze vaak anders over paracetamol - terwijl dat doorgaans minder bijwerkingen heeft."

Verzekeraar VGZ stimuleert de artrose-cursussen. In Scandinavië leidde soortgelijke voorlichting tot een daling in het aantal knieprotheses.

De Verdieping 6 Aan artrose kun je veel zelf doen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden