KNHB heeft wat te vieren op congres

Fred Troost

nieuwegein – De hockeybond organiseert vandaag voor de dertiende maal het jaarlijkse Nationaal Hockeycongres. De bijeenkomst is vooral voor verenigingsbestuurders die over verschillende actuele thema’s worden geïnformeerd. De KNHB heeft met het congres de bedoeling om de clubs betere ondersteuning te geven.

Bondsdirecteur Johan Wakkie legde vorige maand in het bondsblad uit dat de KNHB sterke en gezonde verenigingen wenst die met succes de uitdaging kunnen aangaan in de maatschappij een steeds actievere rol te spelen.

Dat het congres wordt aangegrepen om ook een ’goed-nieuws-show’ te brengen, zal de aanwezigen niet ontgaan. Zij zullen als applausmachine mogen dienen bij het nieuws dat het contract met sponsor Rabobank tot 2016 is verlengd. De sponsoring heeft betrekking op de nationale teams (shirtsponsor), door de KNHB georganiseerde internationale evenementen (naamgever) en mogelijk ook de hoofdklasse. Dat laatste moet nog wel met de betrokken clubs besproken worden.

Het gaat om 2,5 miljoen euro op jaarbasis, een verhoging van vier ton per jaar vergeleken bij het huidige contract. Rabo, al sinds 1995 sponsorpartner van de hockeybond, zal apart hiervan ook nog een miljoen doneren voor het WK van 2014 in Den Haag dat als tegenprestatie de naam van de bank zal dragen.

De bond telt momenteel 227.000 leden. Ook dat zal vandaag onder applaus gerapporteerd worden. Een prognose uit 2006 met een daaraan gekoppelde doelstelling voorspelde 260.000 hockeyers voor 2015. De prognose is inmiddels geactualiseerd tot 2020 en komt dan op een potentieel van 300.000 leden.

De groei van de bond loopt nu al voor op de uitgezette stijgingslijn. Dat heeft consequenties voor de accommodaties. De hockeyers in Nederland hebben anno 2011 een behoefte aan negenhonderd kunstgrasvelden; er zijn er 773, waarvan 146 in het laatste jaar gerealiseerd.

Uiteraard is de hockeybond verheugd over de positieve ontwikkeling van het ledenbestand. De groei wordt toegeschreven aan verbreding van de traditionele hockeydoelgroep. Dat versterkt de sociale functie in plaatsen en wijken die niet direct met hockey geassocieerd worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden