Knevels ommezwaai

Andries Knevel gooide de knuppel in het hoenderhok. (FOTO KIPPA)Beeld © Kippa

Met een glimlach las ik dat Andries Knevel in de loop van de tijd anders is gaan denken over het ontstaan van de wereld. Het beste bewijs voor de theorie van Darwin lijkt me, dat zelfs de mening van Knevel aan evolutie onderhevig is!

Jaap Visser Bilthoven

Voor het debat tussen evolutie-aanhangers en creationisten, nu weer verhevigd in het Darwinjaar door de verklaring van EO-voorman Knevel, het volgende voorstel: De natuur zit prachtig in elkaar, zij verbaast ons telkens. Bovendien hebben er in de evolutie versnellingen plaats gevonden die ons versteld doen staan en (nog) niet goed verklaarbaar zijn. Het zijn wonderbaarlijke feiten. Als nu het ene kamp dit met een kleine letter w schrijft en het andere kamp met een grote W, dan zijn we er toch uit?

Wouter Holvast Utrecht

Andries Knevel heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid en duidelijk gemaakt dat het in het scheppingsverhaal niet gaat om ’origine-le’ kwesties (hoe is alles ontstaan), maar om een kwalificatie van de werkelijkheid. Jammer en vreemd, dat men nu te hoop loopt om Knevel te verketteren en dat men zich terugtrekt in het bastion van de letterlijke interpretatie van de Schrift.

Ter vergelijking: Andries Knevel is iemand die ontdekt heeft dat de Dagobert Duckverhalen gaan om kritiek op vrekkerigheid en zelfverrijking, dat het vertellingen zijn om de ’armoede’ van de rijkdom aan te tonen. Zijn tegenstanders zien dat niet en weerspreken dat zelfs. Zij komen niet verder dan te beweren, dat eendjes echt kunnen praten.

Cees Huisman Meppel

Oud-EO directeur Dorenbos maakte met zijn uitlatingen in het tv-programma De Wereld Draait Door eergisteren de bijbel, het geloof en God wel heel klein. Hij betoogde dat het zes-dagen-verhaal letterlijk genomen moet worden. God heeft ons toch niet voor niets mét verstand geschapen? Maar ja, Jezus heeft ons geleerd de andere wang toe te keren. Dat zal ik in dit geval dan ook maar doen.

Reinder E. de Boer Den Haag

Is het wel verstandig van Andries Knevel om zo ostentatief voor de dag te komen met zijn verandering in opvatting? Overschat hij zijn positie niet een beetje? Hij vertegenwoordigt niet de hele EO, laat staan de hele achterban. Welke mening hij er persoonlijk op nahoudt is voor mij geen reden om een lidmaatschap op te zeggen.

Maar wanneer de EO door dit soort publiciteit in ledenaantal zou

kelderen zou ik dat wel betreuren.

Petra Koopmans Venray

De heer Knevel zou moeten weten dat de meeste mensen weinig vertrouwd zijn met de wetenschappelijke, theologische kijk op de bijbel. Wij zijn nog steeds gewend de bijbel te lezen met de inzichten van deze tijd, zonder rekening te houden met het feit dat hij stamt uit een oosterse cultuur van lang geleden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het geloof, zouden deze nieuwe inzichten bij de gelovigen aan de orde moeten stellen. Zo kunnen ze de basis wegnemen voor allerlei verwarring, onzekerheid en angsten. Dit vereist een voorzichtige aanpak en niet zo een als de heer Knevel voorstaat.

T.S. Talsma Helmond

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden