KNAU wil actie tegen dope-verkoper De Kom

NIEUWEGEIN/AMSTERDAM - Sprinter Frank Perri reageerde volgens het geijkte patroon, nadat hij begin dit jaar was betrapt op doping: ik weet van niets. Zijn ex-collega Achmed de Kom brengt wat meer helderheid in het schemergebied van de sport: hij geeft volmondig toe atleten aan te zetten tot gebruik van verboden preparaten.

ROB VELTHUIS

De 'Nederlandse Ben Johnson' werd Achmed de Kom tijdens de korte piek in zijn loopbaan wel genoemd. Dat was in 1987, toen de Nederlandse sprinter zich kwalificeerde voor de wereldkampioenschappen in Rome, waar hij in de tweede ronde roemloos ten onder ging. De Canadees vestigde in de finale een vorstelijk wereldrecord maar werd een jaar later tijdens zijn tocht naar de Olympische titel in Seoul op het gebruik van stanazolol betrapt. Het was in 1988 de grootste dopingrel uit de sportgeschiedenis. Met Johnson aanvankelijk in de gebruikelijke rol van de 'gespeelde onschuldige' en zijn coach Charlie Francis (onder ede) als de realist: “Doping is in de atletiektop gebruikelijk”.

Francis werd na het zogenaamde Dubin-inquiry voor het leven geschorst. Francis werd in november van het vorig jaar door de KNAU uitgenodigd in Nederland een lezing over het coachen van sprinters te geven. Dezelfde KNAU onderzoekt nu in hoeverre disciplinaire maatregelen kunnen worden genomen tegen Achmed de Kom. Nadat de sprinter in 1989 voor achttien maanden werd geschorst wegens het uitdelen van een vuistslag aan een jurylid tijdens de Nederlandse kampioenschappen, was het gedaan met zijn sportieve carrière. Gisteren kwam zijn naam in het nieuws als trainer. De Nederlandse recordhouder op de 100 meter (10,25) is door de Hilversumse club GAC ontslagen wegens het aan zijn pupillen verstrekken van voedingssupplementen die dope bevatten. De Kom stuurde enkele weken geleden drie jonge atleten weg uit een door hem georganiseerd trainingskamp omdat zij weigerden de door hem aangeboden preparaten te kopen. De sporters moesten zelf hun terugreis regelen en betalen.

Na klachten van de atleten is er tussen GAC en De Kom geen contact meer geweest, ondanks een uitnodiging voor een gesprek door de club. In het Algemeen Dagblad van gisteren windt Achmed de Kom er geen doekjes om: “Atleten die vier keer per week bij mij trainen, weten wat ze daarvoor nodig hebben. Daar ben ik keihard in.”

De Kom bood de atleten in Italië BioLean aan, een product waarin de trainer zelf zegt te handelen. Daarin zit Ma Huang, dat de verboden middelen efedrine en psuedo-efedrine bevat. Frank Perri reageerde na gebruik van BioLean positief bij een dopingcontrole tijdens de NK indoor in Den Haag, in februari. Hij werd voor drie maanden geschorst. Tijdens out-of-competition-controles wordt niet gecontroleerd op stimulerende middelen als efedrine. Vandaar De Kom's uitspraak: “Als je het uitsluitend bij trainingen gebruikt, is er niets aan de hand.”

De Kom is inmiddels geroyeerd als lid van Bav, een belangengroep van atletiektrainers. Binnen het dagelijks bestuur van de KNAU zoekt men naar wegen om een tuchtzaak aan te spannen tegen de oud-atleet. Ofschoon secretaris Van de Berg van GAC de indruk heeft dat de Unie zich passief opstelt. Als gediplomeerd trainer van een vereniging is De Kom lid van de KNAU. Unie-directeur Arie Kauffman spreekt van “onverteerbare praktijken, die niet altijd zijn te traceren. Maar in dit geval dus wel.”

Kauffman heeft de indruk dat ze in Nederland meer voorkomen. “Er is een levendige handel in voedingspreparaten, er is veel in te verdienen. BioLean wordt actief gepromoot onder atleten. Binnen onze medische commissie zijn er sowieso bedenkingen tegen het gebruik van voedingspreparaten. Over de zin en onzin ervan wordt genuanceerd gedacht: buit als atleet eerst alle gewone mogelijkheden maar eens uit en denk daarna aan iets anders.”

Aan het Italiaanse trainingskamp van De Kom namen vijf atleten deel. Geen van hen maakt volgens Kauffman deel uit van vertegenwoordigende selecties. De twee atleten van GAC, die de middelen weigerden, zijn van districtsniveau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden