KNAU kiest voor 'wetenschapsman'

NIEUWEGEIN - Waar de atletiekunie de loopboom in de jaren tachtig schromelijk onderschatte, was het een wielervereniging (Le Champion) die het trimcircuit in kaart bracht. Wie niet beter weet, concludeert nu dat iemand uit de wielrennerij de wegatletiek uit het slop moet halen.

ROB VELTHUIS

De afgelopen jaren kreeg Gene Janssen inderdaad bekendheid door zijn betrokkenheid bij de wielrennerij, onder meer als wetenschappelijk begeleider van Frans Maassen en de ploeg van Jan Raas. Maar de roots van de doctor in de chemie, die gisteren werd gepresenteerd als de nieuwe bondscoach wegatletiek, liggen in het lopen. Van sprint (11,6) tot marathon (2.27.28) werkte hij als atleet een breed scala aan afstanden af. Als trainer was hij een voorloper op de toen onontgonnen marathon voor vrouwen door Claire Spauwen al in 1976 tot een tijd van 2.47 op te stuwen. Bijna twintig jaar later zijn er amper 25 Nederlandsen die haar hebben verbeterd.

Gene Janssen meldde zich vorig jaar na het EK-debacle van Helsinki bij de KNAU met de vraag of hij van dienst kon zijn . Hij kon toen niet bevroeden dat bondscoach De Vugt zijn functie zou neerleggen. Dat ontslag viel ongewild samen met de zoveelste revolte der wegatleten, die zich altijd al het ondergeschoven kind binnen de Unie voelen. Even leek die tak serieus te worden genomen, toen na de successen van Gerard Nijboer in de beginjaren tachtig (Europees kampioen en Olympisch tweede) Wim Verhoorn fulltime werd aangesteld. Maar al snel moest de praktijkman plaats maken voor bureaucraten, waarna Bob Boverman in 1988 de 'weg' er in een uurtje of vijf per week bij deed.

Bijna een miljoen Nederlanders trimt drie tot vier maal per week; het aantal atleten dat aan baanatletiek doet is daarmee vergeleken een fractie. Met de verdeling van het geld was en is het binnen de KNAU omgekeerd evenredig. Het is niet verwonderlijk dat herhaaldelijk is geroepen om de wegatletiek te verzelfstandigen, met name op momenten dat de atletiekunie niet bij machte bleek geld te fourneren voor specifieke belangen als het weg- en crosscircuit en trainingstechnische ondersteuning. Toen Nijboer vanuit loperskringen als bondscoach naar voren werd geschoven, werd in zoverre gehoor gegeven aan die wens, dat technisch directeur Bert Paauw een oriënterend gesprek met hem had, “zonder de intentie hem direct binnen te halen.”

Nijboer stond ook niet te trappelen want aan zijn voorwaarden werd geen gehoor gegeven. Zo vormt een onafhankelijke sectie wegatletiek voor hem “tegelijk noodzaak en voorwaarde”. Een jaar geleden voerde de KNAU samen met hem, Roelof Veld en Wim Verhoorn daarover al gesprekken, maar achteraf voelt Nijboer zich het bos ingestuurd. Niet alleen hoorde hij er nooit meer wat van, gisteren liet Paauw weten niets voor een zelfstandige tak te voelen: “Wel onderscheiden, niet scheiden”.

Waarna Paauw met de opsomming van mankracht schetste hoe serieus de KNAU de wegatletiek neemt: Jansen als spil; twee parttime bondscoaches (Mentink is reeds benoemd), vakgroepcoördinator midden en lange afstand Boverman en Paauw die ook taken voor de wegatletiek verricht. Die laatste doet dat in de beleidsmatige sfeer. Voor de praktijk rest hem zo weinig tijd, dat binnenkort de aanstelling wordt verwacht van een topsportcoördinator voor de 'Atlanta-groep'. In dit elite-elftal is Bert van Vlaanderen als enige marathonloper opgenomen.

Eind vorig jaar presenteerde de KNAU een topsportplan aan het NOC, waarin het de wens kenbaar maakte vier fulltime vakgroepcoördinatoren te willen aanstellen. Volgens Paauw is nooit overwogen een volledige kracht op de wegatletiek te zetten, hetgeen wel een van Nijboers eisen was. Waar Nijboer met name pleit voor aandacht voor de breedtesport - de kweekvijver immers - concludeert hij dat in de huidige situatie de bondscoach een zeer laag ambitieniveau moet hebben “dat zich beperkt tot de top” en waarbij zijn taak zich beperkt tot het ophalen van startnummers.

Janssen acht beperkte ambities voor een trainer “prima”, daar hij van mening is dat de sporter het werk doet en dat die alle eer toekomt. Hij ziet zichzelf bovendien niet als begeleider tijdens wedstrijden, bovenal wil hij “invulling geven aan de wetenschappelijke kant van de training.” Waarbij zijn werk inderdaad beperkt is tot de top.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden