Knapen lijkt goede keuzes te maken bij ontwikkelingssamenwerking

Op het besluit van deze coalitie om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, valt het een ander af te dingen. Zo is het de vraag of het wel zo logisch is de economische, en daardoor financiële, problemen in postindustriële samenlevingen af te wentelen op het arme deel van de wereld.

Maar Ben Knapen, de nieuwe staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking, heeft de bezuinigingen als een gegeven aanvaard en mede op grond daarvan een koerswijziging in het ontwikkelingsbeleid aangekondigd.

Voor een deel blijft het ook na de brief aan de Kamer vorige week vrijdag, waarin de contouren van het nieuwe beleid worden geschetst, nog gissen naar de concrete uitwerking. Zo kondigt Knapen aan dat het aantal landen waar de Nederlandse hulp zich op concentreert wordt gehalveerd. Daarbij wordt doorslaggevend of een land een stabiel bestuur heeft. Eén van de voorgangers van Knapen, Eveline Herfkens, kondigde iets dergelijks al eens eerder aan, zonder dat dat ooit echt tot resultaten leidde.

Toch zitten er interessante onderdelen in het aangekondigde nieuwe beleid van Knapen. Zijn principiële keuze om hulp veel meer te richten op economische ontwikkeling (in plaats van op sociale ontwikkeling), zou nog niet zo heel lang geleden zeer controversieel geweest zijn. Nu lijkt de keuze de juiste.

Daarop aansluitend is het goed verdedigbaar dat de staatssecretaris een bijdrage vraagt van het Nederlandse bedrijfsleven. Zo nieuw is dat trouwens niet. Knapen zet in wezen het beleid van zijn voorganger Koenders in uitgebreidere vorm voort.

De discussie over de vraag of het Nederlandse economische belang nu wel of niet een rol zou mogen spelen in ontwikkelingssamenwerking heeft jaren geduurd en op de keper beschouwd tot niet veel geleid. De vraag is ook eigenlijk niet van belang. Zo lang het primaire doel blijft de economische ontwikkeling van een land te bevorderen, is het niet erg als een Nederlands bedrijf daarvan een graantje meepikt.

Daarbij is een andere overweging van grote waarde. Knapen wijst er in zijn brief op het als zijn opdracht te beschouwen het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland te verbreden. Een nadrukkelijker rol van het bedrijfsleven, naast die van de verschillende ontwikkelingsorganisaties, is zo gek nog niet. Vooralsnog houdt het aangekondigde beleid een belofte in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden