OpinieGroningen

Knap eerst Groningen op, daarna pas het Binnenhof

null Beeld

Het kabinet schiet nog steeds tekort in het erkennen en vergoeden van de bevingsschade in Groningen, meent Hans Hagen, lezer te Woerden en oud-directeur van het Hofpoortziekenhuis. Hij heeft een voorstel.

Zes jaar na de ontdekking van de Groningse gasbel in 1959 begon de gaswinning. De eerste aardbeving was in 1991. Wat volgde waren vele bevingen, een miljoenen verslindende bureaucratie, een materiële schade van 1 tot 2 miljard euro en een omvangrijke psychische schade. En fraaie winsten en belastingopbrengsten voor de Nam en rijksoverheid, maar geen geld voor een calamiteitenfonds.

Wat ontbrak was een overheid die stond voor haar grondwettelijke (art. 21) opdracht om haar ingezetenen te beschermen en te zorgen voor bewoonbaar land en een goed leefmilieu. Pas op 4 juni 2019 bood premier Rutte in de Tweede Kamer namens het kabinet excuses aan de inwoners van Groningen aan, maar zonder concrete oplossing.

Het voorgaande roept vragen op. Waarom ging Rutte op 4 juni niet eerst naar Groningen, om daar in de Statenvergadering zijn excuses aan te bieden. Immers, de Tweede Kamer verzuimde jarenlang de regering tot de orde te roepen en is daarom medeschuldig aan het gasdrama.

Hoofdpijndossiers

Wat zou het prachtig zijn geweest als de regering daar had verklaard dat de restauratie van het Binnenhof niet begint voordat de Groningers volledig recht is gedaan. Geen geld voor geheimzinnige plannenmakerijen met toparchitecten en bemiddelaars voor het eigen huis. Nee, eerst alle Groninger muurscheuren, steunbalken en hoofdpijndossiers op orde brengen; pas daarna het gebouw van de Tweede Kamer zelf.

Of op basis van wederkerigheid had ook de optie overwogen kunnen worden om in plaats van Pechtold, als voormalig minister en Kamerlid medeschuldig aan het gasdrama, de commissaris van de koning te Groningen te benoemen als bemiddelaar bij het Haagse restauratieplan. Als Den Haag jarenlang de baas heeft gespeeld over het woongenot van Groningers, dan mag deze commissaris de Haagse restauratie leiden.

En o ja, hoe kon de premier min of meer uit de losse pols structureel 2 miljard aan het bedrijfsleven weggeven, terwijl de schade die van rijkswege de Groningers is aangedaan met een eenmalig bedrag van pakweg 2 miljard kan worden weggewerkt?

De conclusie kan slechts zijn, dat de gedachte aan een ‘regering als goed huisvader’ in het gasdrama een droom is gebleken. Blijft het hierin tekortschieten, dan roep ik het kabinet op om eerlijk te zijn en zijn ontslag in te dienen bij de koning.

Lees ook:

Rutte en Wiebes zeggen sorry, maar de Kamer blijft sceptisch over Groningen-aanpak

Tijdens een debat werden excuses gemaakt aan Groningen door premier Rutte en minister Wiebes voor de aardbevingen, maar de Kamer is niet tevreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden