'Knap, een quiz over Jezus met zo weinig inhoud'

null Beeld

Een cabaretprogramma over de Messias, dat ging de EO drie jaar geleden te ver. Waarom waagde het zich gisteren dan wel aan een jolige Jezus-spelshow? Terwijl directeur Arjan Lock zijn excuses heeft aangeboden vragen bloggers en twitteraars zich af hoeveel ironie een christelijke omroep zich mag permitteren.

De toon van de show was te ironisch, erkende de Evangelische Omroep dinsdag in een persbericht. Wat een lichtvoetig spelletje met een christelijke boodschap had moeten zijn, streefde in retrospect 'haar doel voorbij'. Het programma 'straalde te veel een sfeer van 'humor' uit' en 'leverde kritiek van kijkers' op.

Wat was er eigenlijk zo fout aan de Grote Jezusquiz? 'Schaterlachen omdat twee bekende Nederlandsters bekennen dat ze of vreemd zijn gegaan of dat nog steeds doen', somt de christelijke zanger Matthijn Buwalda op in een blogartikel.

Inhoudsloos
En dat het programma 'twee meisjes die niet zo snugger zijn nog verder voor gek zetten dan de commerciële zenders al gedaan hebben door ze het Paasverhaal te laten vertellen. En dan als 'grande finale' de deelnemers laten lopen over water.' 'Het is bijna knap', vindt Buwalda, 'hoe de EO er in is geslaagd om een quiz over Jezus zo inhoudsloos te maken'.

'Ook mensen die niets met Jezus hebben, vinden dit blasfemisch', voegde christenblogger Alain Verheij toe. 'Jezus is net een uur belachelijk gemaakt door de omroep die zijn boodschap wenst te verspreiden.' Buwalda moest terugdenken aan het nooit uitgezonden EO-programma 'Loopt een man over het water'. Daarin zouden (niet-christelijke) cabaretiers grappen gaan maken over Jezus.

Grenzen zoeken
Ook Arie Boomsma, die het programma zou presenteren, memoreerde dinsdag hardop de verbannen cabaret-act. Boomsma verliet de Evangelische Omroep onder meer omdat hij meer vrijheid wilde bij het maken van televisie met een christelijke boodschap. 'Ik verliet de EO omdat ik me beperkt voelde in het bepalen van de vorm voor programma's', schrijft hij op Twitter.

'Het siert ze met die quiz de grenzen op te zoeken. Toegegeven, het was niet goed. Door de povere uitwerking misten ze het doel. Nu werd er gelachen, anders misschien nagedacht.' De humor van de show miste doel en scherpte, vindt hij. 'Geef het een functie, zodat het prikkelt en uitdaagt.'

Vuile handen
Jongerenwerker Daniël de Wolf beschouwt de miskleun als zoektocht naar de juiste vorm. De maker van de Straatbijbel (het evangelie in straattaal) vindt het 'klasse' dat de EO sinds een paar jaar 'weer echt invulling probeert te geven' aan haar missionaire doelstelling en 'daarbij vuile handen durft te maken'.

'Liever voor de troon van God met vuile handen, dan niets gedaan', vindt De Wolf. 'Probeer het maar eens: én de massa bereiken én je achterban te vriend houden. Daarbij vullen ze het creatief in en komen ze, zoals alle zendelingen, grenzen en vragen tegen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden