Knallende premiere van Lloyd Webbers nieuwste musical Sunset Boulevard

Ze waren er allemaal, maandagavond bij de premiere van Andrew Lloyd Webbers (Jesus Christ Superstar, Cats) nieuwe musical Sunset Boulevard in Londen. Het moet gewemeld hebben van de sterren, de rijken en beroemden in het Adelphi-theater, waar het stuk wordt opgevoerd.

Zelfs de Londense recensenten, toch wel wat gewend als het om glamour gaat, moeten zich de ogen hebben uitgekeken. De Guardian-recensente Joanna Coles schreef: “Hoe zou het zijn om Sir Andrew Lloyd Webber te zijn? Drie huizen, drie vrouwen, ongelimiteerde verdiensten en dan nu zijn twaalfde musical. Zelfs al is het een draak dan maakt het nog niks uit. Want het publiek komt wel”.

Het publiek komt wel (in de voorverkoop, die loopt tot Kerstmis, is al twaalf miljoen gulden omgezet), en de jet set komt ook wel, als het om Lloyd Webber gaat. Vorig jaar werd hij 'Sir' en trad daarmee toe tot de Britse adel. Wat het nog sjieker maakt om met hem om te gaan. Bij de try-outs kwamen alvast David Bowie en Margaret Thatcher, prinses Diana en de hertogin van York, beter bekend als Sarah Ferguson.

Bij de premiere kwam dus verder iedereen, zelfs de criticus van de New York Times, Frank Rich, bijgenaamd de 'Broadway Butcher', en dat maakte weer indruk op de Engelse recensenten, zoals uit hun stukken bleek. Wat hij ervan vond?

“Hij vond het leuk”, schreef er een, maar te controleren valt het niet, want de recensie van Rich is nog niet gepubliceerd, en blijft waarschijnlijk in de kast liggen totdat het stuk ook in de VS in premiere gaat.

Na afloop schoven zevenhonderd van de belangrijkse premieregangers aan aan het diner in het beroemde Savoy-hotel, aan de overkant van de straat. Geheim is wat de gasten in het Savoy te eten hebben gekregen. De produktie van de musical heeft vijftien miljoen gulden gekost; het premierefeest moet ongeveer nog eens een keer zo veel hebben gekost, schreef een journalist schamper.

De rijken en beroemden zullen het maandagavond heerlijk hebben gehad, maar uit het schuim der natie klinkt het eerste rabarber al op. Het schijnt niet te kloppen met de kaarten en de voorverkoop. Bonafide kaartverkoopkantoren gooien rustig 25 procent 'bespreekgeld' bovenop de prijs van een kaartje, en malafide kaartverkopers schijnen vooral toeristen te pakken, door ze de goedkoopste kaartjes (van 6,50 pond, voor plaatsen met beperkt zicht) te verkopen voor 50 pond. De bewindsvrouw voor consumentenzaken, Lady Denton, heeft zich er inmiddels in gemengd: er komen nieuwe regels om theaterbezoekers ervan te verzekeren dat ze waar voor hun geld krijgen.

Maar wat vinden de recensenten nu van Andrews laatste? Dat zit wel snor. The Times noemde de musical “prachtig om naar te kijken, soms betoverend om te horen, en beter dan het meeste van Lloyd Webbers werk”.

De Daily Telegraph uitte twijfel over de sentimentele uitbuiting van de pittige oorspronkelijke film en zei dat de muziek, vooral in de eerste akte, bij de toeschouwer niet blijft hangen. Telegraph-criticus Charles Spencer schreef: “Indien de show van iemand anders dan Lloyd Webber zou zijn, zou ik de kansen niet hoog inschatten. Zoals het er nu bijstaat, heeft hij het waarschijnlijk gered, maar het is maar bijzonder nipt”.

Maar over het algemeen zijn de recensenten onder de indruk en Sunset Boulevard zal een zware concurrent worden van andere hit-shows van Lloyd Webber als Cats en Phantom of the Opera (dat in augustus in Nederland in premiere gaat).

Lloyd Webber zou het idee voor de musical al twintig jaar geleden hebben gekregen, bij het schrijven van het lied 'Memory'. Dat deed hem denken aan de film-klassieker van Billy Wilder uit de jaren vijftig over de door Hollywood vergeten diva Norma Desmond uit de periode van de stomme film, gespeeld door Gloria Swanson.

Heel wat acteurs en actrices hebben zich bij Sir Andrew gemeld voor een rol in Sunset Boulevard. Volgens de Daily Telegraph werd Meryl Streep na een auditie afgekeurd, net als Ann-Margaret, Glenn Close, Angela Lansbury (Jessica Fletcher uit Murder she wrote) Elaine Paige en Shirley Maclaine haalden het niet. Lloyd Webber vermocht uiteindelijk Kevin Anderson en Patti LuPone te verkiezen, en dat schijnt blijkens de recensies een goed keuze te zijn geweest.

Het publiek zal uiteindelijk bepalen of het echt het grote succes wordt, wat het gezien de voorpubliciteit al is. De Londense musical-wereld kan een succes ook wel weer gebruiken. Maandag werd bekend dat de Amerikaanse musical 'City of Angels', die op Broadway talloze prijzen in de wacht heeft gesleept, voortijdig wordt beeindigd. Het stuk heeft maar vijf maanden gelopen en betekent voor de producenten een verlies van 5,5 miljoen gulden. Ook de voorlaatste Lloyd Webber-musical 'Aspects of love' was geen doorslaand succes. Sir Andrew heeft dan ook kosten noch moeite gespaard om Sunset Boulevard tot een succes te maken. Hij kocht zelfs het Adelphi Theatre aan, en voorzag het van allerlei supermoderne apparatuur om de show zo goed mogelijk op het toneel te zetten.

De uit de musical voorkomende hits staan al vast: het romantische 'With one look', op de plaat gezet door Barbra Streisand, en de mambo 'This time next year'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden