Klussen soms net riskante slapstick

Jaarlijks belanden duizenden onfortuinlijke klussers bij de dokter. Om dat te voorkomen begint de stichting Consument en Veiligheid deze week met een campagne. De organisatie gaat doe-het-zelvers wijzen op de gevaren van het klussen. Cees Meijer legt uit waar die schuilen.

1

Wat zijn de gevaarlijkste klussen?

„Dat zijn karweitjes waar bijvoorbeeld messen en zagen bij betrokken zijn. Veertig procent van de klussers die op de eerste hulp terechtkomen, heeft zich gesneden.

Klussers gebruiken vaak een te bot mes en dan schiet je sneller uit. Mensen die van ladders of steigers vallen, lopen de ernstigste verwondingen op. Dan gaat het vaak om breuken aan de romp, de wervelkolom en de benen.”

2

Hoe vaak maken klussers brokken?

„Jaarlijks komen gemiddeld 130.000 doe-het-zelvers bij de dokter terecht, zo blijkt uit de cijfers die we hebben verzameld uit de periode tussen 2004 en 2008. Er overlijden zelfs ieder jaar 37 klussers.

Ook na 2008 lijkt het aantal klusongelukken te stijgen. Dat veroorzaakt niet alleen veel leed, maar is ook duur. De medische kosten voor gewonde doe-het-zelvers bedragen jaarlijks 49 miljoen euro; de kosten aan arbeidsverzuim zijn 120 miljoen euro.”

3

Welke groepen klussers maken de meeste ongelukken?

„Om te beginnen zijn 55-plussers een risicogroep. Die hebben tijd en geld om te klussen. Ook hebben ze vaak een huis met een tuin.

Buiten zit een ongeluk eveneens in een klein hoekje. Je rijdt bijvoorbeeld zo over je voet heen met een grasmaaier of je schiet uit met snoeien. Het komt zelfs voor dat iemand een tak afzaagt van een boom, terwijl hij er zelf opzit. Het lijkt slapstick, maar het gebeurt gewoon.

„Mannen tussen de 30 en 49 jaar bezeren zich het meest. Dat zijn vaak starters met een eerste huis, een vrouw en een kind. Het komt nog wel eens voor dat hun vrouw een woonmetamorfose op televisie heeft gezien en daar enthousiast van wordt.

„Manlief koopt dan materialen in en gaat de klus echt klaren. Hij neemt op vrijdag vrij en gaat vol goede moed aan de slag. Vaak valt het werk dan tegen en is hij zondagavond nog niet eens op de helft. Dat levert veel stress op en gestresste mensen zijn minder voorzichtig met klussen.”

4

Mannen zijn vaker betrokken bij klusongelukken dan vrouwen. Zijn vrouwen handiger?

„Voor je aan een klus begint moet je je goed inlezen: je moet goed weten welk materiaal je nodig hebt en hoe lang een klus duurt.

„Ik heb de indruk dat vrouwen zich beter voorbereiden dan mannen. Ook geven vrouwen – denk ik – eerder toe dat ze iets niet kunnen. En ze klussen minder vaak, dat scheelt ook.”

5

Klust u zelf eigenlijk veilig?

„Ik ben helemaal geen klusser. Dat is nog het veiligste...”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden