Kluizenaar vol vlekken

FRANS DIJKSTRA

Slechts weinigen kenden zijn echte naam. Hij stond bekend als Leppard, zoals het Engelse leopard (luipaard) wordt uitgesproken. Heel zijn lichaam was bedekt met getatoeëerde pantervlekken, waarmee het Guinness Book of World Records hem erkende als 's werelds meest getatoeëerde man. Een Nieuw-Zeelander verdrong hem in 2011 van die eerste plaats en hij moest genoegen nemen met de titel van meest getatoeëerde bejaarde.

Als 15-jarige had hij dienst genomen bij de Britse marine. Later was hij sergeant bij speciale eenheden in Rhodesië (nu Zimbabwe). Na 28 jaar als militair besloot hij de bewoonde wereld te verlaten.

Om wat geld te verdienen wilde hij zich verhuren als bezienswaardigheid. Voor luipaarden had hij geen speciale belangstelling. Hij zocht gewoon iets wat makkelijk getatoeëerd kon worden en kwam uit op pantervlekken. Zijn hele lichaam werd met gele inkt beprikt, waarop zwarte vlekken kwamen. Op zijn oogleden prijkten felle blauwgroene irissen. En hij liet een kunstgebit met slagtanden maken. De hele operatie duurde anderhalf jaar en kostte hem 5500 Engelse pond. Met zijn nieuwe uiterlijk liet hij zich fotograferen en hij verscheen ook op tv als Tom Leppard. Dat leverde genoeg geld op voor een eenvoudig bestaan.

Hij vestigde zich op het eiland Skye, voor de westkust van Schotland, in een stenen hut zonder ramen, en bedekt met metalen golfplaten. Hij hield het er twintig jaar vol zonder elektriciteit, waterleiding of telefoon. Eens per week peddelde hij met een kayak naar de winkels om zich te bevoorraden.

Die oversteek viel hem met de jaren zwaarder en hij liet zich in 2008 overhalen te verhuizen. Al zijn bezittingen pasten in een paar vuilniszakken, waarmee hij een woninkje betrok in het dorp Broadford. Daar zette hij zijn solitaire bestaan voort, met als ontspanning zijn twintig boeken over koloniale oorlogen die hij steeds herlas. Hij overleed op 12 juni in een bejaardenwoning bij de stad Inverness, 85 of 86 jaar oud.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden