Klucht in moeras Breda/'NAC-Feyenoord had niets met voetbal te maken'

BREDA - Dick Jol nam gistermiddag bij NAC-Feyenoord twee opmerkelijke beslissingen. Toen aanzienlijke delen van het veld om half drie al onbespeelbaar waren, liet hij toch aftrappen. Even voor vier uur (bij de stand 1-1) wilde de bal helemaal niet meer rollen in het moeras en toen besloot de Haagse scheidsrechter na overleg met de aanvoerders Alfred Schreuder en Jean-Paul van Gastel de wedstrijd te staken.

Normaal gesproken betekent deze beslissing dat NAC-Feyenoord in z'n geheel moet worden overgespeeld. “Tenzij het bestuur betaald voetbal anders beslist”, zo luidt de ontsnappingsmogelijkheid in het reglement. Met nog eens NAC-Feyenoord zullen vooral de Bredase autoriteiten en de politie niet erg gelukkig zijn. Nadat het treffen tussen deze twee clubs enkele jaren geleden in het oude stadion van NAC aan de Beatrixstraat in een klopjacht tussen rivaliserende supportersgroepen ontaardde, zit er heel veel haat op dit duel. NAC-Feyenoord is een gevreesde risicowedstrijd en dergelijke partijen hebben burgemeesters er bij voorkeur zo weinig mogelijk per seizoen binnen de stadsmuren.

Vooraf was gisteren al duidelijk dat het bestuur van NAC dolgraag wilde dat de wedstrijd door ging. De club vreest maatregelen van de KNVB, omdat eerder dit seizoen al naar voren kwam dat het veld een groot probleem vormt. De leiding van NAC geeft dat probleem ook toe en probeert de Heidemij verantwoordelijk te stellen voor de gebrekkige waterafvoer. In Noord-Brabant zijn voetbalvelden bijna nooit een probleem. Geen betere ondergrond immers dan zandgrond. In het nieuwe stadion van NAC is echter een fout gemaakt met de drainage. Boven de drainage ligt een taaie leemlaag, die er voor zorgt dat het water de afvoerbuizen amper kan bereiken. Terwijl overal elders in het land gewoon gevoetbald kon worden, leidde die problematiek op 24 oktober ook al tot de afgelasting van NAC-Vitesse. Trainer Ronald Spelbos: “Als het over het veld gaat, kan ik maar beter mijn contract met NAC verscheuren.”

Gisteren waren alle partijen het er over eens dat van normaal voetbal geen sprake kon zijn. Toen de wedstrijd na 67 minuten en 39 seconden werd afgebroken, vond Dick Jol eindelijk dat de risico's voor de spelers te groot werden. NAC-doelman Johnny Karelse was twaalf minuten eerder al geblesseerd van het veld verdwenen. Na een onhandige terugspeelbal van Van As - gelet op de remming van het water waren alle terugspeelballen trouwens onhandig - kwam de naar Tomasson glijdende Karelse verkeerd terecht. Voor de tweede keer dit seizoen ging de rechterarm van de onfortuinlijke keeper uit de kom.

In de tweede helft was NAC de toonaangevende ploeg. Na het vroege openingsdoelpunt van Tomasson, had Stewart vlak voor rust gelijk gemaakt. Die gelijkmaker zorgde voor nieuw élan bij de thuisploeg, die dit seizoen bijzonder matig presteert, maar in het onbespeelbare veld een kans zag om de koploper te verslaan. Feyenoord onderkende dat gevaar en stuurde zowel vanuit de dug out via de voortdurend op Jol inpratende Leo Beenhakker als in het veld via de mond van Van Gastel aan op staken. “Belachelijk”, vond Spelbos de beslissing in de 68ste minuut en hij werd nagepraat door alle NAC-betrokkenen. Na het uitvallen van Karelse maakte tweede aanvoerder Schreuder duidelijk dat hij het helemaal niet eens was met Van Gastel. Jol vertelde achteraf stoer dat hij en niemand anders de finale beslissing had genomen. Maar even versprak hij zich toch en liet hij doorschemeren niet helemaal ongevoelig te zijn geweest voor de Rotterdamse wensen. “Wat moet ik dan doen wanneer de spelers van Feyenoord van het veld lopen ?” Het antwoord op die vraag was eigenlijk heel simpel. Zonder toestemming van Jol had Feyenoord de wedstrijd dan reglementair verloren.

Vreemd bleef hoe dan ook het besluit van Jol om half drie te laten aftrappen. Juist toen veranderde de gestage regenval in een flinke plensbui en toen al rolde de bal lang niet overal; alle prikactiviteiten op het zompige veld van een legertje NAC-medewerkers ten spijt. “Tweederde deel van het veld was bespeelbaar”, zo verdedigde de arbiter zijn beslissing om te beginnen. Automatisch hield dat dus ook in dat éénderde deel van het veld onbespeelbaar was. Zo veel onbespeelbaar gras vormde genoeg risico voor de spelers om de beslissing van helemaal niet spelen te rechtvaardigen. Pas toen hij tegen vieren na de vele opmerkingen van de Feyenoorders in conclaaf ging met de twee aanvoerders, besloot Jol dat alle moeite en alle risico's overbodig waren geweest. Spelbos had er amper woorden voor. “Sinds wanneer gaat een scheidsrechter overleggen met spelers of er al dan niet verder gespeeld wordt? Feyenoord wilde gewoon niet meer doorspelen.” Beenhakker vond die kritiek van zijn collega beneden alle peil. “Ik ben het volledig eens met de beslissing van Jol en ik ben er blij om dat dit keer ook eens een voetbalargument een rol in de beslissing van de scheidsrechter heeft gespeeld. Het veld werd in de tweede helft steeds slechter. Dit had niets meer met voetbal te maken”, aldus Beenhakker. NAC-voorzitter John Peek op zijn beurt:“Had het in de eerste helft dan wel iets met voetbal te maken ?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden