Klopt het nou, die miljarden?

null Beeld

De uitleg van het kabinet over de financiële hulp aan Griekenland leidt tot opgetrokken wenkbrauwen in Brussel en verontwaardiging bij oppositiepartijen in Nederland. De Europese Commissie wil niet bevestigen dat de manier waarop minister Jan Kees de Jager van financiën nu uitlegt wat er precies is afgesproken, wel klopt.

Linksom of rechtsom komen alle betrokkenen nu uit op 109 miljard euro aan steun van eurolanden en IMF voor Griekenland. Donderdagavond stelde premier Rutte nog dat die publieke steun tot 2014 'maar' 59 miljard is. Over wat de overheden in de jaren daarna nog hebben beloofd, repte hij toen niet, waardoor het beeld bleef hangen dat er 50 miljard minder is toegezegd dan het geval is.

Het bedrag is rechtgezet in een brief die De Jager maandagavond stuurde, maar er blijft onenigheid bestaan over de precieze samenstelling van deze publieke steun en vooral over de periode waarin deze besteed wordt.

De Jager blijft erbij dat de eurolanden bijna de helft van het bedrag pas na 2014 hoeven te betalen. Als dat klopt, moet Nederland tot die tijd 2,5 miljard euro bijdragen en komt de andere 2,5 miljard euro pas in de jaren erna. Volgens de commissie is de hele 109 miljard al voor medio 2014 nodig. Als dat zo is, kost het Nederland al in de komende jaren 5 miljard euro.

De commissie houdt haar eigen lezing overeind, ook na bestudering van de Nederlandse brief. Een woordvoerster wil niet reageren op de Nederlandse interpretatie van de cijfers. Wel bevestigt ze dat uit andere EU-lidstaten nauwelijks vragen komen over de hoogte van het totaalbedrag.

Bij de oppositie heeft de irritatie toegeslagen. Niet alleen bij de SP, die tegen het hele steunpakket was en nu snel in debat wil met premier Rutte over het foutje van 50 miljard euro. Ook PvdA, D66 en GroenLinks, die de coalitiepartijen steunen bij de reddingsacties vanuit Brussel, maken zich zorgen. Zij gaan niet uit van kwade trouw bij Rutte, maar vinden het vooral 'onhandig, gênant en slecht voor het vertrouwen in de financiële markten' dat de uitleg eerst niet klopte.

Omdat ze niet uitgaan van kwade trouw, is het volgens de rest van de Tweede Kamer ook niet nodig dat Rutte per direct naar de Kamer wordt geroepen. Er stond al een afspraak om in de tweede helft van augustus, als het akkoord verder is uitgewerkt, met het kabinet over de steun aan Griekenland te debatteren. Daarvoor komen de Kamerleden van de financiële commissie al twee of drie weken eerder terug van reces.

Het stoort PvdA-Kamerlid Ed Groot vooral dat het kabinet het doet voorkomen alsof de private sector net zoveel betaalt als de publieke, terwijl de pijn volgens hem helemaal niet gelijk is verdeeld. "De belastingbetaler loopt veel meer risico dan de banken. Banken krijgen waarschijnlijk bijna 80 procent terug, voor overheden is het verlies veel groter. Daar zie je niets over in de brief."

Dat er discussie is ontstaan over de cijfers is mede te wijten aan de Nederlandse opstelling tijdens de eurotop. Rutte eiste duidelijke cijfers over de bijdrage van de banken en verzekeraars, terwijl veel andere landen het bij een vage omschrijving wilden houden. De premier zette door en kreeg bedragen op papier, maar al direct na afloop van de top liepen de interpretaties uiteen.

Ruim een jaar geleden besloten de eurolanden en het IMF al Athene te steunen met 110 miljard euro aan leningen. Het nieuwe pakket is nodig omdat de markten nog altijd geen vertrouwen hebben in de Griekse overheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden