Kloppartij in Dachau tussen twee generaties antifascisten

21.25 uur, Nederland 2

Het had een waardige plechtigheid moeten worden, maar het werd een vechtpartij. Bij de onthulling van het Dachau-monument in 1968 in Dachau, gingen oud-gevangenen en protesterende linkse studenten op de vuist.

8 september 1968. Op deze dag werd het monument onthuld ter nagedachtenis aan de meer dan 30.000 gevangenen die in Dachau zijn gestorven aan ziekte, honger en uitputting. Honderden oud-gevangenen waren aanwezig om de doden te eren. Maar ook veel hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Prins Bernhard. Namens de Duitse regering sprak Klaus Schütz, de toenmalige burgemeester van Berlijn.

Maar de ceremonie werd ruw verstoord; een groep studenten hief spreekkoren aan. Pisnijdig werden de oud-gevangenen daarover; het was een al te pijnlijke ontheiliging van de plek. Sommigen werden zo kwaad dat ze de ordeverstoorders zelfs te lijf gingen. Geen enkel begrip konden ze opbrengen voor ’die lummels’, een enkeling dacht dat het om neo-nazi’s ging.

De studenten demonstreerden echter, geheel in de traditie van de jaren ’60, tegen de aanwezigheid van NAVO-militairen bij de plechtigheid. Daarnaast was hun gram gericht tegen Burgemeester Schütz; hij had een jaar eerder zijn politiekorps opdracht gegeven hard op te treden tegen een grote demonstratie in zijn stad waarbij één van de studenten, Benno Ohnesorg, door politiekogels om het leven kwam.

In ’Andere Tijden komen betrokkenen aan het woord over deze merkwaardige en tragische gebeurtenis; een totale kortsluiting tussen twee generaties anti-fascisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden