Klopjacht op vermoedelijke dader in volle gang

Er lijkt geen twijfel meer dat Anis A. de aanslag in Berlijn op zijn geweten heeft. Maar nog steeds is hij op vrije voeten.

De aanwijzingen stapelen zich op dat de Duitse politie met haar klopjacht op Anis A. op het goede spoor zit. Gisteren doken beelden van de jonge Tunesiër op van ná de aanslagen. En zijn vingerafdrukken werden gevonden in de cabine van de vrachtwagen die zich maandag in een mensenmenigte in Berlijn boorde.

Het Duitse OM gaat er inmiddels van uit dat A. de truck bestuurde en zo twaalf mensen doodde. Eerder werden A's papieren in de cabine gevonden. En volgens de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière zijn er nog meer aanwijzingen dat A. de dader is. "Het is daarom des te belangrijker dat onze zoektocht zo snel mogelijk succes heeft", zei hij.

Succes bleef tot gisteravond uit, ook al is er inmiddels een spoor. Gisteren kwamen camerabeelden vrij van A. die in de nacht na de aanslag voor de deur van een moskee in Berlijn staat. Het gebedscentrum, 'Fussilet 33', staat bekend als trefpunt voor salafisten en als plek waar A. regelmatig zou komen. Een inval van een commando-eenheid leverde gisteravond echter geen arrestatie op.

Ook elders in Duitsland, in NoordRijnland-Westfalen, en op andere plekken in Berlijn werd gisteren door speciale eenheden gezocht. Getuigen meldden dat metro's in de hoofdstad tot staan werden gebracht om te worden doorzocht door agenten met machinepistolen, onder meer op het station Mehringdamm. Maar er werden geen aanhoudingen verricht.

De tot nu vruchteloze zoektocht is des te frustrerender omdat Duitse veiligheidsdiensten Anis A. al langer in beeld hadden als gevaarlijk geradicaliseerd, en hem zelfs een tijdje volgden. Nadat de Tunesiër in 2015 in Duitsland arriveerde vanuit Italië viel hij op bij de Duitse autoriteiten vanwege banden met de radicale prediker Abu Walaa. Die werd in november opgepakt op verdenking van het ronselen van terroristen en het steunen van Islamitische Staat.

Tussen maart (niet lang nadat hij asiel in Duitsland had aangevraagd) en september werd A. in de gaten gehouden. Er werd vermoed dat hij een overval wilde plegen om wapens te kunnen kopen voor een aanslag. Maar de surveillance stopte omdat die weinig informatie opleverde, behalve dat A. drugs dealde in een Berlijns park.

Ook de Amerikaanse inlichtingendiensten hielden de Tunesiër in de gaten, meldde The New York Times gisteren. A. zou de aandacht hebben getrokken doordat hij op internet zocht naar handleidingen voor het maken van explosieven. Verder zeiden bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten dat Anis zeker één keer contact had met IS. De terreurgroep eiste de aanslag eerder deze week op.

Wanneer A. geradicaliseerd is, blijft onduidelijk, maar hij belandde al vrij jong op het criminele pad. Volgens een Tunesische radiozender werd A. in Tunesië bij verstek veroordeeld tot vijf jaar voor het stelen van een truck. In Italië, waar hij in 2011 op waarschijnlijk 18-jarige leeftijd per boot heenging, werd hij veroordeeld omdat hij het opvangkamp in brand had gestoken. In de 3,5 jaar dat hij vastzat, verplaatsten de autoriteiten hem vanwege zijn opruiende gedrag vijf keer naar een andere gevangenis.

A.'s broer Abdelkader vermoedt dat hij in de cel is geradicaliseerd. Familieleden in Tunesië riepen hem op zich over te geven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden