Klopjacht op opstandelingen in Venezuela

Aanhangers van de regering van president Maduro hielden maandag een mars in Caracas. Beeld AFP
Aanhangers van de regering van president Maduro hielden maandag een mars in Caracas.Beeld AFP

De opstandelingen tegen de Venezolaanse regering zullen een ‘maximale straf’ krijgen. Dat heeft president Nicolás Maduro maandag gezegd in Caracas, tijdens zijn wekelijkse televisiepraatje.

Gijs Moes

Twintig man drongen zondag een militaire basis binnen in Valencia, in het midden van het land. Volgens de Venezolaanse minister van defensie ging het om burgers die zich voordeden als militairen. Onder hen zouden wel ex-militairen zijn. In een video die op internet werd geplaatst zeiden ze in opstand te komen tegen de ‘moorddadige tirannie’ in hun land.

Twee van de opstandelingen werden gedood door regeringsgetrouwe militairen, een raakte gewond, zeven werden gearresteerd en tien sloegen op de vlucht. “We moesten terrorisme met kogels verslaan”, aldus Maduro. Venezolaanse militairen zijn nu een klopjacht begonnen op de gevluchte opstandelingen. “We weten waarheen ze op weg zijn en al onze militairen en agenten zijn ingezet”, zei Maduro.

Een ‘waarheidscommissie’ moet straks oordelen over de opstandelingen, aldus Maduro. Die commissie moet samengesteld worden uit leden van de nieuwe grondwetgevende vergadering. Die vergadering is trouw aan de president, in tegenstelling tot het parlement dat hij buitenspel heeft gezet. De grondwetgevende vergadering, die is gekozen in een referendum dat door de oppositie werd geboycot, komt vandaag opnieuw bijeen.

Volgens buitenlandse experts is het moeilijk te zeggen hoe groot de steun voor Maduro nog is in het leger. De opstandelingen kregen in de kazerne waar ze binnendrongen blijkbaar niet de steun waar ze op hoopten. Door de oppositie aangekondigde demonstraties trokken gisteren ook weinig mensen. Maar Maduro is wel veel steun kwijt onder de bevolking, ook omdat de economische situatie inmiddels rampzalig is.

Isolement

Internationaal komt het land dat voortborduurt op de revolutionaire koers van Maduro’s voorganger Hugo Chávez, ook steeds verder alleen te staan. Het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur schrapte Venezuela gisteren als lid, al heeft dat waarschijnlijk geen directe gevolgen voor de import en export.

De Europese Unie veroordeelde gisteren het afzetten van de nationale hoofdofficier van justitie in Venezuela. Dat ‘verzwakt de vooruitzichten voor een vreedzame terugkeer naar de democratische orde’, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini. De hoofdofficier, Luisa Ortega, werd afgezet door de grondwetgevende vergadering omdat ze kritiek uitte op Maduro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden