Klopjacht op de beul van journalist Foley

Kabinet steunt Koerden met 1000 helmen en kogelwerende vesten

Vermoedelijk is zijn naam John en de autoriteiten denken dat hij uit Londen of het zuidoosten van Engeland komt. Er is steeds meer bekend over de beul die de Amerikaanse fotojournalist James Foley vermoordde.

De Engelse en Amerikaanse veiligheidsdiensten gaan samenwerken om de djihadist die voor IS vecht op te sporen. Eerder brak de Britse premier Cameron zijn vakantie af omdat hij aanneemt dat de beul een Brit is. Volgens de BBC zou de man nog geen drie jaar in Syrië zitten en The Guardian meldt dat hij de leider is van de Britse strijders die in Syrië voor IS vechten.

IS dreigt meer Amerikanen te vermoorden zolang de luchtaanvallen op Irak aanhouden. Van die dreigementen trekken de VS zich voorlopig niets aan. Gisteren werden opnieuw aanvallen uitgevoerd om Iraakse en Koerdische strijdkrachten te helpen de strategische stuwdam bij Mosoel te behouden. Tot nu toe helpen alleen de Amerikanen het Iraakse leger in de strijd tegen IS. Europese landen, zoals Duitsland, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië, voorzien de Koerden enkel van wapens.

Het Nederlandse kabinet gaat ook zijn steentje bijdragen. Het kondigde gisteren aan 'op korte termijn' duizend gevechtshelmen en duizend kogelwerende vesten naar de Koerden te sturen. De waarde van deze levering is 1,1 miljoen euro. Het kabinet liet al eerder weten dat het militaire steun aan de Koerden overweegt.

De ministers stonden voor een aantal dilemma's. Allereerst eisen de Iraakse autoriteiten dat de helmen en vesten via Bagdad naar Erbil worden verscheept. Daar zijn risico's aan verbonden, omdat de spullen onderweg kunnen worden onderschept.

Het kabinet is zich er ook van bewust dat de Koerden de militaire goederen 'te zijner tijd' kunnen gebruiken voor andere doelen, zoals voor hun strijd tegen de Iraakse regering. "Dit risico is acceptabel", schrijven Timmermans en Hennis.

Oproep aan moskeeën te preken tegen IS

t Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) neemt stellig afstand van de 'onmenselijkheden' van de extreem-djihadistische IS (voorheen Isis). "We veroordelen deze terreurdaden", schrijft imam Yassin Elforkani, woordvoerder van het CMO, dat 380 moskeeën vertegenwoordigt. De organisatie roept de gebedshuizen op om vanaf vandaag via activiteiten en de belangrijke vrijdagmiddagpreken het belang van wereldvrede te benadrukken en de 'extreme gewelddadigheden' te verwerpen.

"Het is tevens beschamend om te zien dat sommige moslimjongeren in Nederland sympathiseren met IS. De moslimgemeenschap moet waakzaam en alert zijn op jongeren die dreigen af te glijden", zegt het CMO.

Onthoofding als ultieme minachting voor slachtoffer

t opvalt aan de onthoofdingen zoals IS ze begaat, is de wijze waarop ze worden uitgevoerd. Die is uiterst inhumaan - voorzover een onthoofding 'humaan' kan zijn.

Van oudsher wordt een doodstraf door onthoofding voltrokken door een opgeleide beul. Die moet er met een vlijmscherp zwaard voor zorgen dat het hoofd in één klap van de romp wordt gescheiden. Het slachtoffer is doorgaans geblindoekt, zodat hij het zwaard niet ziet aankomen (en kan wegduiken). Is het hoofd met één zwaardslag afgehakt, dan treedt de dood vrijwel meteen in. In Arabische landen waar de doodstraf door onthoofding wordt toegepast is dit de werkwijze.

De IS-strijders lijken geen goefende beulen. Zij blinddoeken de veroordeelde niet en hanteren geen zwaard maar een mes. Het hoofd wordt aan de haren opgetild en de keel wordt doorgesneden, totdat hoofd en romp gescheiden zijn. Met deze werkwijze lijken de IS-strijders duidelijk te maken dat zij de veroordeelde als mens zo minachten dat ze hem slachten als een dier.

Onthoofding als afschrikkende boodschap is niet alleen toegepast door islamitische terreurgroepen in het Midden-Oosten. In mei 2000 onthoofdde de Filippijnse terreurgroep Abu Sayyaf een Amerikaanse toerist ook met een mes, en maakte er ter afschrikking een filmpje van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden