Kloosters in trek bij buitenlandse religieuzen

Instroom uit het buitenland houdt godsdienstige leefgemeenschappen in Nederland jong

Het werd vaak gekscherend gezegd: Nederland wordt nog eens een missieland. Inmiddels is dat de realiteit, zegt Frans Dokman, directeur bij het Nijmeegs Instituut voor Missiewetenschappen. Hij onderzoekt de ontwikkeling van buitenlandse kloosterlingen in Nederland. "In zeven jaar tijd is hun aantal verdubbeld. In 2013 waren er zo'n 350 actief."

De aanwezigheid van buitenlandse religieuzen wordt volgens Dokman steeds zichtbaarder doordat de Nederlandse kloosters vergrijzen en leeglopen. Wie komende zaterdag tijdens Open Kloosterdag een klooster bezoekt, heeft grote kans een buitenlandse pater of zuster te ontmoeten. Wat die in Nederland doen? "Ik ga bij mensen op huisbezoek en vraag ze wat ze missen in de kerk", zegt de van oorsprong Canadese zuster Goretti uit Vleuten vandaag in Trouw.

Naast kloosterlingen zijn er nog vele andere buitenlandse zendelingen en missionarissen in Nederland actief. Zo komen er elk jaar Mormoonse jongeren uit de hele wereld naar Nederland. "Zo'n 175 in totaal. Zij blijven tussen de anderhalf en twee jaar", vertelt Willem-Paul Koenen van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

Maar het totaal aantal zendelingen is niet precies vast te stellen, bij gebrek aan een eenduidige definitie van 'zendeling'. Anmar Hayali, coördinator bij SKIN, de Nederlandse vereniging voor internationale- en migrantenkerken: "Wanneer een asielzoeker later voorganger van bijvoorbeeld de Ethiopische kerk wordt, kun je dat ook onder zendingswerk scharen." Een grote empirische studie naar de migratie van buitenlandse gelovigen naar Nederlandse gemeenschappen is nog niet gedaan.

Geestelijken die zich in Nederland vestigen, moeten een inburgeringscursus volgen. Zo'n 300 voorgangers (van alle godsdiensten) hebben dat gedaan. In hun levensonderhoud moeten zij zelf voorzien.

Volgens Anmar Hayal telt ons land rond de 1200 internationale kerken, waar 75 verschillende talen worden gesproken. "Daar zijn ook vele buitenlandse gelovigen aan het werk." Naast een taalbarrière ervaren 'importreligieuzen' soms onverwachte problemen in Nederland. "Ik weet niet wat dat is hier met die pollen", zegt de Indonesische pater Hayon uit Duivendrecht. "In Indonesië is het overal stoffig en heb ik geen last."

De Verdieping 6|7 Import houdt het klooster jong

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden