Kloosterorde boos op kardinaal Eijk: 'Pater is onnodig ontslagen'

Kardinaal en aartsbisschop Wim Eijk Beeld anp
Kardinaal en aartsbisschop Wim EijkBeeld anp

De pater die werd ontslagen omdat hij op Witte Donderdag afweek van de traditionele liturgie is 'onevenredig zwaar' gestraft. Aartsbisschop Wim Eijk vloog uit de bocht, stelt de kloosterorde van de pater in een brief aan zijn parochie.

Eijk tikte Harry Huisintveld uit Maarssen eerder deze maand op de vingers omdat hij bij de eucharistie (het ritueel van brood en wijn) in de Cosmas en Damianuskerk te Abcoude een gebed, drie schriftlezingen en een paar andere rituele onderdelen achterwege had gelaten.

Huisintveld wilde er met een eigen liturgie 'een mooie viering van maken', maar dat kon de aartsbisschop niet accepteren. Ook het argument dat hij handelde uit zuivere motieven vond geen weerklank. De pater ging in tegen Roomse regels en zorgde er volgens Eijk bovendien voor dat de eucharistieviering ongeldig was.

Onrust 'komt door Eijks stijl van herderschap'
In een brief aan de parochie in Abcoude haalt de dominicaanse kloosterorde, waar Huisintveld toe behoort, nu fel uit naar Eijk. De sanctie is 'onevenredig zwaar', vindt het bestuur van de dominicanen. De kloosterorde weet wel waar de 'onrust en verwarring binnen de parochiegemeenschap' vandaan komen: het is een gevolg van Eijks 'stijl van herderschap'.

Ook zijn de dominicanen 'zeer bevreemd dat de aartsbisschop in zijn besluitvormingsproces het parochiebestuur niet betrokken heeft'. Opmerkelijk, want volgens het bisdom hielden ze zich bewust afzijdig. Ook over het 'vergrijp' zelf verschillen Eijk en de dominicanen van inzicht. Volgens de kloosterorde is Huisintveld zijn boekje helemaal niet te buiten gaan. Hij las wel uit het evangelie van Marcus en zou daarom technisch gezien wel aan de liturgische voorschriften hebben voldaan.

Eijk hoort wel vaker dat hij rigide zou handelen
Het is niet de eerste keer dat Eijk een rigide bestuursstijl wordt verweten. Belangengroepen als Bezield Verband (dat zich verzet tegen 'onnodige' parochiefusies en kerksluitingen) en de 'kritisch-katholieke' Mariënburgvereniging uitten eerder vergelijkbare kritiek.

Ook bisschop Gerard de Korte van Groningen botste met hem. Toen hij drie jaar geleden Eijks verbod op liederen van Huub Oosterhuis relativeerde, stuurde Eijk alle Nederlandse bisschoppen per brief een opsomming van alle misstappen van De Korte.

Eerder stelde een woordvoerder dat Huisintveld zich net zo goed kon afvragen waarom de sanctie niet zwaarder is. De parochie is immers al vorig jaar ook op de vingers getikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden