Kloosterling ligt niet wakker van paus

Dominicanen: Heel moderne stap, maar waarom kondigt hij die in het Latijn aan?

QUIRIJN VISSCHER | HUISSEN

De kloosterlingen dronken rond het middaguur een carnavalsborreltje toen ze het hoorden. Paus Benedictus XVI verraste hen met zijn afscheidsnieuws. Maar denk niet dat alle acht broeders dominicanen in hun klooster in Huissen nu voor weken gesprekstof hebben. Ze hebben wel iets anders aan het hoofd. De basdreunen van de carnavalsmuziek klinken dof door hun kloosterramen in het Gelderse stadje. Binnen stofzuigt de schoonmaakster de gang.

Broeder André Lascaris (73) vindt het een goede zaak dat Benedictus niet tot zijn sterven paus wil blijven. "Dat is heel modern", zegt hij. Meteen erop volgt de teleurstelling: "Uitgerekend in het Latijn maakt hij dat besluit bekend, een taal die niemand verstaat. Waarom? Hij had zoveel talen kunnen kiezen. Merkwaardige communicatie." Lascaris denkt zoals alle dominicanen denken en leven: dichtbij de mensen, ver van de kerkelijke hiërarchie.

Nee, verder hebben de broeders niet met elkaar gesproken over de paus. Een afbeelding van de Heilige Vader zoek je vergeefs in het kloostercomplex uit 1858. Van geen enkele paus. Lascaris merkt dat Nederlanders hun interesse in pausen stilaan kwijtraken sinds Pius XII. Die overleed in 1958, het jaar dat Lascaris bij de dominicanen zijn intrede deed. Net voordat het kerkvolk massaal verdween.

Broeder Ernst Marijnissen (86) 'tikte juist de tv aan voor het journaal' toen het nieuws binnenkwam. "Ik was volslagen verrast", zegt hij in zijn woonkamer. "Als kloosterlingen zijn we gewend dat bestuur voor ons iets tijdelijks is. Je geeft maar een bepaalde periode leiding. Dan houdt het op." Heel anders, stelt hij, dan in de kerkhiërarchie die van boven naar beneden gericht is, zoals in het Vaticaan. Benedictus XVI betoont zich onverwacht progressief.

Meer lovende geluiden klinken er in Huissen niet. Met zijn conservatieve agenda bekoorde Benedictus XVI de broeders maar matig. "Hij is een zeer erudiet theoloog, maar strak in alles", stelt Marijnissen. Jammer vinden Lascaris en Marijnissen het dat de paus de kerk niet heeft 'opengebroken' en zich vervreemdde van andersgelovigen. Lascaris herinnert aan de Joden en moslims. "De schandalen over het seksueel misbruik hebben hem gesloopt", vermoedt Marijnissen.

De opvolger van Benedictus XVI zou eerder een gespreksthema zijn in het Dominicanenklooster. "In het Vaticaan smoezen vast al namen rond", denkt Marijnissen. "Ik hoop nog mee te maken dat een nieuwe paus de kerk openbreekt over seksuele onderwerpen: over man-vrouwverhoudingen, over het celibaat."

Maar hij is somber gestemd. Onder Benedictus zijn meer conservatieve kardinalen aangetreden. "Het kan nog straffer worden."

Lascaris relativeert: "Je hebt niet veel te maken met de paus. Hij bepaalt niet alles." Kloosterlingen hebben veel vrijheden, ook in Huissen. In 2012 bezochten 20.000 mensen dit klooster voor retraite of een cursus. "Wat ons meer bezighoudt", zegt Marijnissen, "is het Dominicaans kapittel hier over vier weken. Dan komen alle dominicanen uit de kerkprovincie. Eerst maar eens zelf orde op zaken stellen. We zijn nog maar met 65 leden in Nederland."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden