Kloosterkerk

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: de Kloosterkerk in Den Haag.

Het eerste dat opvalt
Deftige dametjes met lange wollen jassen met de armen in elkaar geklemd die over het Lange Voorhout schuifelen en de kerk binnengaan. Een vrouw met een bontrand aan haar mantel. Goed gesoigneerde heren. 'Daeg hoor!', als begroeting. De gigantische ramen met gekleurde ruitjes. De statige sfeer. En echte kaarsen in de kandelaars (hoe krijgen ze die aan?). De katholieke tintjes, zoals het koor en de crypte. Wim Deetman die het brood uitdeelt bij het avondmaal. En het is er best behaaglijk. Dat is knap in de winter met zo'n groot monumentaal gebouw. Het is een kerk met statuur waar je de koningin met gerust hart kunt ontvangen.

Praktische punten
Kerkgangers krijgen een ouderwetse dodebomen-liturgie. Een groot pluspunt. Sommige dingen moeten bij het oude blijven. En dus hangt hier geen beamerprojectiescherm - altijd zo'n stijlbreuk met het kerkinterieur - met louter coupletten zonder muzieknoten, maar wordt bij aanvang een fijn ouderwets gedrukte liturgie uitgedeeld. Eentje met psalmen en gezangen mét muzieknoten. Hoe vaak gebeurt het niet dat er maar half wordt meegezongen of iemand er qua toonhoogte volledig naast zit omdat kerkgangers de melodie niet kennen of zijn vergeten en de noten ontbreken op het projectiescherm van de beamer. Veel kerkgangers moeten bovendien de hele week al naar een projectiescherm kijken, aldus dominee Lanooy.

Reden om er naartoe te gaan
De organist! Dat is Geerten van de Wetering, een jonge organist uit Leiden die een jaar geleden is begonnen in de Kloosterkerk. Hij speelt overtuigend en professioneel. En opzwepend. Wel zo lekker voor die paar jongere kerkgangers in de dienst, waarin soms tergend traag wordt gezongen. In overleg met de dominee - Rienk Lanooy of Margreet Klokke - speelt de organist soms een improvisatie tijdens de dienst. Dit keer is dat na een schriftlezing uit de Filippenzen. Van de Wetering zet in. De hoofden draaien automatisch naar rechts omhoog - waar het kerkorgel zit - als hij flink ritmisch begint te spelen. Deng, deng deng! De voeten stampen hoorbaar op de pedalen. Het lijkt wel orgelhouse. "Dat zit 'm in het ritmische. Alsof er een beat in zit. Dat verwacht men niet bij een orgel", zegt hij. Hij zoekt altijd een balans tussen het moderne en het traditionele, vertelt hij. Als de majesteit in de kerk zit, hoeft hij niet extra z'n best te doen, vindt hij, want iedere zondag moet het orgelspel goed zijn.

Reden om niet te gaan
Als je jong bent, zeg tussen eind twintig en veertig in, dan ben je een uitzondering in de gewone zondagsdienst. Voor jongeren onder de twintig jaar zijn aparte bijeenkomsten. Ze zijn dan ook nergens te bekennen. Verder kan de ietwat elitaire sfeer drempelverhogend werken. Hier zitten vooral Hagenaars. Geen Hagenezen.

Waar kletsen de kerkgangers over?
Over het zilverwerk. Ingegraveerd zilverwerk - een bord en een beker - van 300 jaar oud dat eenmalig is te zien. "Je zult het maar moeten poetsen", zegt een mevrouw in een rolstoel. Ze vertelt dat het koperwerk, zoals de kandelaars die in de kerk hangen, tegenwoordig wordt ingespoten. "Vroeger poetsten we die met de hand. Dan zetten we er een trap tegenaan."

Kloosterkerk Lange Voorhout 4

Dienst: iedere zondag, 10:00 uur, met uitzondering van cantatediensten

Koninklijke kerk
De Haagse protestantse Kloosterkerk is misschien wel de meest koninklijke van allemaal. Prins Maurits kwam er in 1617 voor het eerst, tal van Oranjes werden in het imposante gebouw gedoopt of traden er in het huwelijk, en koningin Beatrix bezoekt geregeld de zondagsdienst. Prins Willem-Alexander deed er belijdenis. Ooit werden er dominicanen verjaagd uit de kerk, die in de vroege Middeleeuwen werd gebouwd, tegenwoordig is het in handen van een stichting. Oud-minister Wim Deetman is de voorzitter. Het is geen wijkgemeente. Leden komen uit heel Den Haag en daarbuiten. Momenteel heeft de kerk last van een diepliggende scheur in een muur en is er 170.000 euro nodig om die te repareren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden